Goud en Bitcoin profiteren van onrust in de bankwereld

Bitcoin heeft de afgelopen weken flinke tegenslagen gehad, maar de problemen binnen Amerikaanse banken zorgen ervoor dat digitale goud weer aan populariteit wint. Op dit moment schommelt Bitcoin rond de waarde van 25.000 dollar, en ook goud lijkt te profiteren van de zwakte binnen de banksector. Hoewel de tegoeden bij Silicon Valley Bank en Signature Bank inmiddels door de Amerikaanse overheid worden gegarandeerd, is de situatie van spanning nog niet voorbij.

Toenemende spanningen in banken wijzen op problemen

Het verschil tussen de U.S. three-month forward rate agreement (FRA) en de overnight index swap rate (OIS), bekend als de FRA-OIS spread, meet hoeveel banken elkaar moeten betalen om Amerikaanse dollars te lenen. Deze indicator van spanning steeg aanzienlijk als gevolg van de problemen en bereikte het hoogste niveau sinds maart 2020.

De interbancaire leenmarkt is essentieel voor het banksysteem, omdat het banken helpt om hun liquiditeit te beheren. Wanneer deze markt niet goed functioneert en het erg duur is voor banken om op korte termijn geld van elkaar te lenen, kan dit een bedreiging vormen voor het financiële systeem.

Hoewel we ons nog niet op het niveau van de financiële crisis van 2008 bevinden, zijn we wel op een punt van dreiging beland. Dit benadrukt dat Bitcoin nog even moet wachten op zijn eerste financiële crisiservaring.

Pauzeert de Federal Reserve?

De hoge FRA-OIS spread geeft aan dat het systeem onder druk staat, wat het argument voor een pauze van de Federal Reserve versterkt. Er staat een nieuwe rentevergadering van de Federal Reserve gepland voor 22 maart. Waar eerder werd verwacht dat de rente met 0,50 procent zou stijgen, is er nu aanzienlijke kans op een pauze.

Een pauze zou betekenen dat de Federal Reserve de rente niet verhoogt. Als dit gebeurt, is de kans groot dat Bitcoin zijn huidige stijging voortzet. Dit verklaart waarom de problemen bij banken leiden tot stijgingen in activa zoals Bitcoin en goud.

Zowel Bitcoin als goud halen hun waarde uit schaarste. Als de Amerikaanse overheid opnieuw dollars moet bijdrukken om het systeem overeind te houden, worden Bitcoin en goud aantrekkelijker voor investeerders.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.