Grayscale aangeklaagd wegens 43% korting op GBTC verhandeling

Hedgefonds Fir Tree Capital dient rechtszaak in tegen Grayscale vanwege het Bitcoin Trust-product, dat met een korting van 43% wordt verhandeld.

Fir Tree klaagt Grayscale aan

Hedgefonds Fir Tree Capital Management heeft volgens een rapport van Bloomberg een juridische procedure gestart tegen Grayscale Investments, een digitaal vermogensbeheerder. De aanklacht betreft mogelijke gevallen van wanbeheer en belangenconflicten met betrekking tot het Bitcoin-fonds van Grayscale.

Dit nieuws volgt op het moment dat de korting op de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) op dinsdag een historisch dieptepunt van meer dan 43% bereikte ten opzichte van de onderliggende waarde van Bitcoin. Fir Tree beweert dat deze korting deels het resultaat is van de aanzienlijke uitgifte van aandelen door Grayscale tussen 2018 en 2021, zonder beleggers de mogelijkheid te bieden om hun posities te verlaten, behalve door aandelen te verkopen aan andere investeerders.

GBTC is een financieel instrument waarmee beleggers blootstelling kunnen krijgen aan Bitcoin zonder daadwerkelijk de cryptocurrency fysiek te kopen en te bewaren. De Bitcoin die GBTC ondersteunt, wordt bewaard door de crypto-exchange Coinbase.

Voorheen werd GBTC verhandeld tegen een aanzienlijke premie, maar deze situatie veranderde in februari van vorig jaar. De aandelen van de trust daalden geleidelijk tot een korting van 37% vorige maand.

Fir Tree beweert dat de limiet voor terugbetalingen door Grayscale, die in 2014 werd ingesteld, vrijwillig is en geen wettelijke basis heeft om investeerders te weerhouden hun posities om te zetten naar fiat-valuta, zolang de trust voldoet aan de effectenwetgeving.

In de aanklacht beweert Fir Tree, dat $3 miljard beheert, dat ongeveer 850.000 particuliere investeerders benadeeld zijn door de acties van Grayscale die niet in het belang van de aandeelhouders zouden zijn.

De rechtszaak, ingediend bij de Delaware Chancery Court op dinsdag, valt onder de noemer “books and records”-actie. Dit houdt in dat er documenten nodig zijn die mogelijk kunnen leiden tot maatregelen om de korting ongedaan te maken. Dit kan onder andere gebeuren door de jaarlijkse beheerkosten van 2% te verlagen en de terugbetalingen te hervatten.

Grayscale streeft naar Bitcoin-ETF

Fir Tree probeert ook te voorkomen dat Grayscale GBTC omzet in een Bitcoin exchange-traded fund (ETF). Dit is een doel waar het bedrijf actief naar heeft gezocht sinds vorig jaar.

De advocaten van Fir Tree beweerden dat deze strategie waarschijnlijk zou leiden tot jarenlange juridische procedures, aanzienlijke juridische kosten, verlies van managementtijd en slechte relaties met toezichthouders. Tijdens deze periode zou Grayscale echter wel blijven profiteren van de beheervergoedingen, terwijl de activa van de trust afnemen.

Desondanks blijft Grayscale volhouden dat het bedrijf vastberaden is om GBTC om te zetten in een ETF. Een woordvoerder van Grayscale vertelde aan Bloomberg dat zij er sterk van overtuigd zijn dat dit op de lange termijn de beste productstructuur is voor GBTC en de aandeelhouders.

Alle pogingen om een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten te lanceren, zijn tot nu toe geblokkeerd door de Securities and Exchange Commission (SEC). Deze overheidsinstantie heeft herhaaldelijk aanvragen voor ETF’s afgewezen of uitgesteld, waaronder die van Grayscale.

Grayscale was niet tevreden met het standpunt van de SEC en heeft de commissie in juni zelfs aangeklaagd. Bovendien heeft Grayscale juridisch adviseurs ingeschakeld, waaronder Donald B. Verrilli, Jr., voormalig Solicitor General van de Verenigde Staten, en het advocatenkantoor Davis Polk & Wardwell. Dit alles om hun campagne te ondersteunen om het Bitcoin-fonds om te zetten in een door de SEC goedgekeurde ETF.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.