Grootste crediteur van Mt.Gox krijgt na meer dan 9 jaar zijn Bitcoin terug

De belangrijkste schuldeiser van de crypto-beurs Mt.Gox, die in 2014 failliet ging, heeft besloten om zo snel mogelijk zijn Bitcoin terug te krijgen. Schuldeisers hebben de optie om in september een deel van hun geld terug te krijgen of te wachten op het volledige proces. Het volledige proces kan langer duren, mogelijk nog eens negen jaar, maar kan wel een groter bedrag opleveren.

Tevreden met 90 procent

Volgens Bloomberg gaat de schuldeiser akkoord met 90 procent van het bedrag waar hij of zij recht op heeft. Opmerkelijk is dat deze schuldeiser ervoor kiest om in Bitcoin te worden uitbetaald in plaats van in traditioneel geld. Op deze manier krijgt deze persoon ongeveer negen jaar later zijn geld terug van het failliete platform.

Gunstig voor de markt, omdat dit betekent dat de Bitcoin niet verkocht wordt. Normaal gesproken zou de curator de Bitcoin moeten verkopen en het geld in traditioneel geld uitbetalen aan de schuldeiser.

Deze schuldeiser kiest echter voor Bitcoin, mogelijk om zelf de verkoop te regelen. Andere schuldeisers hebben tot 10 maart de tijd om hun keuze te maken. Als ze kiezen voor vroegtijdige uitbetaling, krijgen ze in september toegang tot hun geld.

Snelle reactie vereist

Op 6 januari kondigde de curator van Mt.Gox, Nobuaki Kobayashi, aan dat schuldeisers vóór 10 maart moeten reageren. Als ze dat niet doen, moeten ze naar het kantoor in Japan gaan en worden ze in Japanse yen uitbetaald, wat waarschijnlijk niet aantrekkelijk is voor de meeste schuldeisers.

Mt. Gox was lange tijd ‘s werelds grootste crypto-beurs voordat het in 2014 failliet ging. Het platform beheerde op dat moment meer dan 750.000 Bitcoin voor klanten, die allemaal gestolen werden. Bij die hack werden ook 100.000 van hun eigen Bitcoin buitgemaakt.

Inmiddels is een deel van die gestolen Bitcoin teruggevonden. Destijds waren de Bitcoin ongeveer 473 miljoen dollar waard, maar nu worden ze verhandeld voor ongeveer 20 miljard dollar. Veel schuldeisers zijn dus aanzienlijk rijker geworden gedurende de jaren.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.