Handelsactiviteit op Bitcoin-markten stortte in december in elkaar

In december is de handelsactiviteit op de Bitcoin-futuresmarkt sterk afgenomen. Veel experts suggereren dat het faillissement van FTX het vertrouwen in gecentraliseerde beursplatforms ernstig heeft geschaad. Vooral aan het einde van 2022 zijn de handelsvolumes op de futures-markten aanzienlijk gedaald.

Scherpe daling van handelsactiviteit

Volgens gegevens van The Block bedroeg het totale handelsvolume voor Bitcoin-futures in december $386,6 miljard. Dit betekent een daling van 39 procent ten opzichte van november en markeert de slechtste maand sinds oktober 2020. Destijds bedroeg het volume $333,6 miljard.

Zelfs de gereguleerde Bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME) bereikten het laagste punt sinds oktober 2020. Het handelsvolume op dit platform bedroeg slechts $19,5 miljoen per maand. De openstaande interesse voor Bitcoin-futures op CME daalde met 11,1 procent tot $1,36 miljard tegen het einde van december, volgens gegevens van The Block Research.

CME-cijfers liegen er ook niet om: de belangstelling voor Bitcoin-futures bevindt zich momenteel op een dieptepunt. Duidelijk is dat de hype rond Bitcoin volledig is afgenomen. Het is nu wachten op de volgende halvering en positieve ontwikkelingen rond Bitcoin.

Spotmarkt vertoont ook een daling

Carlos Gonzalez, een onderzoeksanalist bij 21.co, merkte op dat niet alleen de futures-markt momenteel worstelt. Ook de handelsvolumes op gecentraliseerde beursplatforms zijn aanzienlijk gedaald. In december daalden de volumes op verschillende handelsplatforms met 47,5 procent, van $673 miljard in november 2022 tot $353,5 miljard.

Gonzalez merkte op: “De aanzienlijke daling van zowel het spot- als futures-volume in december suggereert dat de markt momenteel terughoudend is in het nemen van risico’s. Een mogelijke verklaring voor dit gedrag is het ineenstorten van FTX in november, wat het vertrouwen in gecentraliseerde beursplatforms heeft aangetast.”

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.