Handelsactiviteit van Bitcoin neemt aanzienlijk af, wat is er aan de hand?

Binnen de afgelopen 24 uur is de handelsactiviteit van Bitcoin met een daling van 35 procent verminderd. Tegelijkertijd is het aantal transacties op het Bitcoin-netwerk ook met 17 procent afgenomen. Er is eveneens een vermindering van 10 procent in het aantal actieve Bitcoin-adressen waargenomen. Wat veroorzaakt deze veranderingen binnen Bitcoin?

25 miljard dollar vergeleken met 36 miljard dollar

In de afgelopen maand werd Bitcoin gemiddeld voor 36 miljard dollar per dag verhandeld. Echter, in maart is dit volume gedaald naar 25 miljard dollar. Guilhem Chaumont van Flowdesk, gevestigd in Parijs, merkt op dat samen met de afname in Bitcoin’s koers, er ook opmerkelijk minder activiteit in het hele ecosysteem plaatsvindt.

Chaumont voegt eraan toe dat deze vermindering in handelsactiviteit begon nadat nieuws over Silvergate Bank naar buiten kwam. Deze bank werd lang beschouwd als een belangrijke speler in de crypto-wereld, maar dat is nu duidelijk anders.

Sterker nog, het nieuws is naar buiten gekomen dat Silvergate Bank vrijwillig kiest om te liquideren. Dit betekent dat het einde nabij is voor deze crypto-bank.

Volgens Chaumont is de initiële schok van dit nieuws al verwerkt in de koers en proberen handelaren nu beter te begrijpen wat er gaande is. Hij beschrijft het als een periode van “stilte voor de storm”, waarbij het vertrouwen van de eerste twee maanden van 2023 wellicht kan herstellen.

Grotere rol voor Stablecoins?

Met het wegvallen van Silvergate, opent zich juist een kans voor stablecoins. Voorheen konden mensen hun dollars op beursplatformen storten die samenwerkten met Silvergate. Vanwege het wegvallen van deze bank is dat niet langer mogelijk, waardoor stablecoins een alternatieve oplossing bieden.

In plaats van dollars naar beursplatformen over te maken, kunnen mensen nu eenvoudigweg stablecoins kopen met hun dollars bij partijen zoals Tether. Deze stablecoins kunnen vervolgens naar de beurzen worden gestuurd. Zo zijn er geen fysieke Amerikaanse dollars meer betrokken bij de beursplatformen.

De populariteit van stablecoins blijkt ook uit het handelsvolume van Tether (USDT) gedurende februari en maart. In februari bedroeg het dagelijkse handelsvolume 47 miljard dollar, terwijl dit in maart afnam tot 32,3 miljard dollar. Hiermee overtreft het zelfs Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.