Heeft het recente Amerikaanse werkgelegenheidsrapport invloed op de stijging van Bitcoin?

Op woensdag kondigde Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, aan dat de centrale bank het tempo van renteverhogingen verlaagt van 0,75 naar 0,50 procent per vergadering. Dit leidde direct tot een stijging van de markten en zelfs tot een Bitcoin-prijs boven de 17.000 dollar. Momenteel bevindt de prijs zich net onder dat niveau. Vandaag wordt er opnieuw belangrijk macro-economisch nieuws verwacht.

Belangrijk economisch nieuws

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november met 200.000 is toegenomen, volgens enquêtes van FactSet onder economen. Dit wijst op een aanzienlijke daling in vergelijking met oktober en duidt op een neerwaartse trend. In oktober werden namelijk nog 261.000 nieuwe banen gecreëerd.

Dit vertegenwoordigt de laagste groei in twee jaar tijd. Hoewel een langzamere banengroei op zichzelf aangeeft dat het beleid van de Federal Reserve effect sorteert, is dit waarschijnlijk niet voldoende. In zijn woensdagse toespraak benadrukte Powell dat er momenteel 1,7 banen beschikbaar zijn voor elke werkzoekende.

“Tot dusver hebben we slechts enkele zwakke signalen gezien van afnemende arbeidsvraag. De loonstijgingen liggen ook ver boven het niveau dat de Fed nastreeft. Sterke loongroei is positief, maar om duurzaam te zijn, moet deze groei gelijke tred houden met de 2 procent inflatie”, aldus Powell.

Wanneer zal de rente verlaagd worden?

De grote vraag is wanneer de Federal Reserve van koers zal veranderen en de rente weer zal verlagen. Tot nu toe is dit nog onduidelijk. Hoewel de meeste regionale voorzitters van de Federal Reserve beweren dat de rente nog enkele maanden hoog moet blijven, zijn er economen die hier anders over denken.

Zij zijn van mening dat de Federal Reserve niet in staat zal zijn om de rente langdurig hoog te houden, vooral gezien de aanzienlijke schuldenlast van de Verenigde Staten. Als een deel van die schulden moet worden geherfinancierd terwijl de rente op dit niveau blijft, kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.