Hoe Bitcoin in Texas fungeert als de belangrijke balansregelaar van het elektriciteitsnetwerk

Het jaar 2022 was volgens Jaime Leverton, de CEO van de beursgenoteerde Bitcoin-mijnbouwonderneming Hut8, een periode van uitdagende omstandigheden voor de industrie. Hiermee bedoelt ze niet dat het een positief jaar was voor de mijnwerkers, aangezien zij binnen de branche te maken kregen met de meest ernstige uitdagingen. De waarde van Bitcoin daalde sterker dan verwacht, terwijl de energieprijzen stegen en de concurrentie in de mijnbouwsector toenam.

De Samenloop van Omstandigheden

De inkomsten van Bitcoin-mijnwerkers zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de waarde van Bitcoin. Zolang deze waarde boven de productiekosten blijft, zijn er geen grote problemen. In 2022 daalde de waarde echter dermate sterk dat veel mijnwerkers verliesgevend draaiden. Dit was deels te wijten aan de stijgende energiekosten en de aanzienlijke toename van de concurrentie binnen de industrie. Dit leidde tot een problematische situatie die veel mijnwerkers trof.

Dit was echter niet de enige uitdaging die Bitcoin-mijnwerkers het afgelopen jaar moesten doorstaan. In de Verenigde Staten was er namelijk recentelijk sprake van een enorme sneeuwstorm. Deze sneeuwstorm liet zien dat Bitcoin-mijnbouw een interessante rol kan spelen bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. Vooral in Texas wordt deze ontwikkeling serieus genomen.

De Grote Stabilisator

In Texas fungeert Bitcoin min of meer als de belangrijke balansregelaar van het elektriciteitsnetwerk. Tijdens piekmomenten, wanneer er veel vraag is naar elektriciteit, schakelen Bitcoin-mijnwerkers massaal hun machines uit. Dit is een overeenkomst die ze hebben gesloten met de lokale autoriteiten om de bevolking te ondersteunen in situaties zoals extreme kou. In december kregen de Bitcoin-mijnwerkers voor het eerst de gelegenheid om dit te demonstreren.

Tijdens de sneeuwstorm had het Texaanse elektriciteitsnetwerk dringend behoefte aan extra capaciteit, en daarom schakelden de Bitcoin-mijnwerkers hun machines uit. Dit zorgde ervoor dat er extra energie beschikbaar was om de problemen in het Texaanse netwerk op te vangen. In normale omstandigheden zou deze extra capaciteit niet beschikbaar zijn, maar doordat Bitcoin-mijnwerkers betalen voor de energie, zelfs wanneer deze niet direct nodig is, kunnen ze deze reservecapaciteit zonder verlies dragen, zelfs buiten de piekmomenten.

₿REAKING: Voormalig leider van het Texaanse energienetwerk, Brad Jones, zegt: “#Bitcoin-mining helpt ons netwerk in evenwicht te brengen en bevordert de integratie van meer hernieuwbare energiebronnen in ons systeem” pic.twitter.com/kGYwAkOVv8— Documenting ₿itcoin 📄 (@DocumentingBTC) 15 januari 2023

“We kunnen het elektriciteitsnet ondersteunen tijdens bijvoorbeeld sneeuwstormen. Op zulke momenten kunnen we volgens afspraak onze machines uitschakelen en de volledige capaciteit teruggeven, of precies de hoeveelheid energie leveren die op dat moment nodig is,” aldus Leverton tegenover Cointelegraph. Zo neemt Bitcoin onverwacht een steeds belangrijkere rol in binnen de energiesector.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.