Hoe de zeepbel van financiële zeepbellen onverwachts barstte

Bitcoin heeft de afgelopen weken weer een sterke prestatie geleverd, en het jaar is gunstig begonnen voor de digitale valuta. Gedurende vele jaren leek het alsof financiële activa alleen maar in waarde konden stijgen. Dat gevoel verdween echter volledig na de renteverhogingen van de Federal Reserve.

De tijd van “de zeepbel van alles”

Volgens Lawrence Lepard bevonden we ons tot het einde van 2021 in een periode die hij beschreef als de “zeepbel van alles”. Gedurende voorgaande jaren kon je in principe elke vorm van bezit aanschaffen en na verloop van tijd genieten van koerswinsten. Het afgelopen jaar was echter compleet anders, nadat de Federal Reserve deze zeepbel doorprikte met renteverhogingen.

De “oorspronkelijke misdaad”, zoals Lepard het noemde, was het beleid van centrale banken om de rente bijna op nul te houden. Tussen 2009 en 2015 lag de rente op nul, waarna Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, in 2018-2019 het beleid weer begon aan te passen.

Vervolgens werden in maart 2020 alle beperkingen op monetair gebied losgelaten, toen COVID-19 wereldwijd uitbrak en centrale bankiers dachten dat ze hard nodig waren. “Alles in de wereld was overgewaardeerd en gebaseerd op goedkoop geld. De excessen waren ongekend,” merkte een pessimistische Lepard op.

Enorme winsten

Neem bijvoorbeeld de drie grote Amerikaanse aandelenindices. De Dow Jones Industrial Average was sinds 2009 met meer dan 350 procent gestegen. De S&P 500 met meer dan 430 procent en de Nasdaq 100 zelfs met een enorme 700 procent. Deze cijfers passen niet bij een wereldwijde groei van 2 tot 3 procent per jaar. Volgens Lepard komt dit voornamelijk door het beschikbare geld, niet zozeer door de werkelijke waarde van de activa.

Mogelijk presteren de bedrijven in de indices goed, maar zo goed dat het bijna onwaarschijnlijk is. Het is waarschijnlijker dat het geld in die periode minder waard is geworden, en niet noodzakelijkerwijs dat de waarde van de bedrijven zoveel is gestegen. Dit heeft uiteindelijk ook aanzienlijk bijgedragen aan de koers van Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.