Hoeveel waarde kan Bitcoin bereiken?

Op zaterdag hebben we een artikel gepubliceerd waarin we Bitcoin en goud vergeleken. Als je dat artikel niet hebt gelezen, doe dat dan nu, want dit bouwt daarop voort. De belangrijkste conclusie is dat Bitcoin vooral efficiënter is als waardeopslag dan goud. Bitcoin heeft lagere inflatie, lagere transportkosten, hogere snelheid, minder opslagkosten en is gemakkelijker te verifiëren.

Natuurlijk klinkt dit allemaal interessant, maar wat betekent dit voor de waarde van Bitcoin? Hoeveel kan Bitcoin eigenlijk waard worden?

Evaluatie van Bitcoin ten opzichte van goud

Om te bepalen hoeveel waarde Bitcoin kan bereiken, maken we in dit artikel een paar eenvoudige berekeningen. Onthoud dat dit ruwe schattingen zijn en hecht er niet te veel waarde aan. In dit gedeelte waarderen we Bitcoin op basis van goud.

Eerder hebben we vastgesteld dat Bitcoin een efficiënter middel is om waarde op te slaan. Dit suggereert dat Bitcoin het potentieel heeft om de marktwaarde van goud te benaderen.

De afbeelding hierboven, afkomstig van de website van Clarkmoody, laat zien dat de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin van $428,1 miljard ongeveer 3,55% van de marktwaarde van goud vertegenwoordigt.

Als Bitcoin erin slaagt om gelijk te komen aan goud, zou dit een marktkapitalisatie van ongeveer $12,06 biljoen betekenen. Dit bereik je door de formule – (1/0,035) * $428,1 miljard – in een rekenmachine in te voeren. Met deze marktkapitalisatie zou de prijs van Bitcoin rond de $624.507 liggen. Dat is een behoorlijke waarde voor een activum dat momenteel voor $22.145 per stuk kan worden gekocht.

Realistisch blijven

Het is echter belangrijk om niet meteen te denken dat je rijk wordt. Het is nog maar de vraag of Bitcoin de marktkapitalisatie van goud kan evenaren. Goud heeft immers duizenden jaren van succesvolle geschiedenis, terwijl Bitcoin het moet doen met nog geen 14 jaar. Voordat westerse centrale banken zelfs maar overwegen om Bitcoin te kopen, kan het nog vele jaren van ontwikkeling vergen.

Het is dus verre van zeker dat Bitcoin de bizarre prijs van meer dan $600.000 kan bereiken, maar het is zeker leuk om af en toe te dagdromen. Waarschijnlijk had Satoshi Nakamoto nooit verwacht dat de digitale valuta zo ver zou komen als het vandaag is. Op dat gebied is al een buitengewone prestatie geleverd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.