Hoofd van Belgische centrale bank: ECB zal waarschijnlijk doorgaan met verhogen van rente

Je hebt waarschijnlijk opgemerkt dat er in de Verenigde Staten een begin is van een bankencrisis. Volgens Pierre Wunsch, de voorzitter van de Belgische centrale bank, betekent dit echter niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) zomaar zal stoppen met haar inspanningen tegen inflatie. Wunsch geeft aan dat Europese banken aan strengere regels moeten voldoen dan hun Amerikaanse tegenhangers en dat de ECB nog ruimte heeft om de rente verder te verhogen.

De aanhoudende inflatie

Het zou positief zijn als Wunsch gelijk heeft en de ECB inderdaad meer speelruimte heeft om de rente verder te verhogen. De inflatie in de Eurozone ligt namelijk nog iets hoger dan in de Verenigde Staten. Terwijl de consumentenprijsindex in Amerika nu op 6 procent staat, blijft de inflatie in de Eurozone boven de 8 procent.

Afgelopen donderdag resulteerde deze hoge inflatie in een renteverhoging van 0,50 procent tot 3,00 procent. Hiermee gaf de Europese Centrale Bank aan op dit moment nog niet al te bezorgd te zijn over een bankencrisis, ondanks dat de Zwitserse overheid al met miljarden moest ingrijpen om Credit Suisse te redden.

In een interview op zaterdag met het Belgische L’Echo verklaarde Wunsch dat de ECB nog een “lange weg te gaan” heeft om de inflatie echt onder controle te krijgen. Sinds juli 2022 heeft de belangrijkste bank van Europa de rente al met 3,50 procent verhoogd tot 3,00 procent.

Dit is het snelste tempo van renteverhogingen in de geschiedenis van de Europese Centrale Bank, die natuurlijk nog niet zo lang bestaat. Als het aan Wunsch ligt, zal het daar echter niet bij blijven, ondanks de moeilijke situatie die nu lijkt te ontstaan in de bankenwereld.

Europese banken niet vatbaar

Wunsch verduidelijkt zijn standpunt door te stellen dat er momenteel geen bewijs is dat Europese banken vatbaar zijn. “Als we naar de Belgische banken kijken, zijn die zelfs solider dan de gemiddelde Europese bank. Daarom is het moeilijk voor te stellen dat we een herhaling krijgen van 2008”, aldus Wunsch.

Voor Bitcoin zou dit betekenen dat er in ieder geval in Europa nog uitdagende tijden aanbreken als Wunsch gelijk krijgt. Dit zou namelijk impliceren dat de rente in de Eurozone nog wat verder omhoog zal gaan, wat een positieve invloed zal hebben op de waarde van de euro.

Uiteindelijk moeten we afwachten. De “bankencrisis” is pas net begonnen en de situatie is nog niet opgeklaard. Het lijkt dus nog te vroeg om te beweren dat Europa volledig buiten schot blijft en zonder problemen alle renteverhogingen kan doorstaan.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.