IMF waarschuwt voor mogelijke economische neergang in 2023

Op dinsdag 11 april heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangegeven dat het zich zorgen maakt over een uitdagend verloop van het jaar 2023 voor de wereldwijde economie. De verhoogde rentetarieven die door centrale banken worden gehanteerd, beginnen hun effect op de economie te tonen en nieuwe kwesties binnen het financiële systeem, zoals de recente bankencrisis, zouden volgens het IMF de wereldeconomie kunnen doen afglijden naar een recessie.

Toenemende onzekerheid

In het meest recente rapport van het IMF over de wereldwijde economische vooruitzichten wordt vermeld dat een grote crisis in het mondiale banksysteem is afgewend door doortastend optreden van de autoriteiten. Desalniettemin zijn er twee grote Amerikaanse banken failliet gegaan en moest Credit Suisse worden overgenomen om ernstigere gevolgen te vermijden.

Dit creëert volgens het IMF een extra laag van onzekerheid voor de wereldeconomie, die bovenop de aanhoudend hoge inflatie komt. Ook wordt kort verwezen naar de voortdurende impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de wereldeconomie, voornamelijk vanwege de geopolitieke spanningen die daaruit voortvloeien.

Bovendien hebben de OPEC+ landen besloten om de olieproductie gedurende de rest van 2023 aanzienlijk te verminderen. Gezien de aanhoudende hoge inflatie is dit een ontwikkeling die niet gunstig is voor de westerse wereld.

“Met de recente toename van de volatiliteit op de financiële markten wordt de onzekerheid rond de wereldeconomie alleen maar groter. De situatie is erg onzeker en het risicoprofiel ziet er momenteel niet gunstig uit”, aldus het IMF in zijn rapport.

Niettemin nog steeds groei

Ondanks de uitdagende omstandigheden voorspelt het IMF een groei van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP) van 2,8 procent voor 2023. Dit zou een aanzienlijke vertraging betekenen ten opzichte van de groei van 3,4 procent in 2022, maar op basis van deze cijfers is er nog geen sprake van een ernstige crisis.

Desalniettemin heeft het IMF de voorspelling voor 2023 met 0,1 procent verlaagd als gevolg van recente ontwikkelingen. Vooral de hoge inflatie en de verhoogde rentetarieven die door centrale banken worden gehanteerd, lijken hierbij belangrijke factoren te zijn.

Hoofdeconoom van het IMF, Pierre-Olivier Gourinchas, blijft ondanks de zorgen over de wereldeconomie voorstander van verhoogde rentetarieven om de inflatie onder controle te houden. “Ons advies is om het monetaire beleid te richten op het beteugelen van de inflatie”, aldus Gourinchas.

Voor Bitcoin kan dit betekenen dat met name de tweede helft van 2023 een uitdagende testperiode zal zijn. Dit wordt het moment waarop de markt moet beslissen of Bitcoin in dezelfde categorie als risicovolle aandelen valt, mocht er een recessie uitbreken, of dat de digitale valuta juist wordt gezien als een veilige haven in tijden van economische tegenspoed.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.