Initiative Q: een klassieke scam

Je hebt waarschijnlijk al een berichtje gekregen van een vriend of vriendin die je wijst op de nieuwe bitcoin genaamd ‘Initiative Q’. Volgens de website van het project is het ‘tomorrow’s payment network’. In dit artikel zal ik een poging doen je uit te leggen waarom je ver weg moet blijven van Initiative Q, waarom het niks met bitcoin, blockchain of cryptocurrency te maken heeft en waarom je die vriend of vriendin een cursus piramides bouwen cadeau mag doen.

Wat is Initiative Q?

Initiatief Q is een project onder leiding van Saar Wilf en George Masson. Ze stellen voor om een ​​digitale valuta te lanceren maar benadrukken dat het hier niet om een cryptocurrency zoals bitcoin gaat.

Het project rekruteert agressief mensen om zich aan te sluiten bij Initiatief Q en (gratis) hun toekomstige digitale valuta te ‘reserveren’. Om inschrijvingen aan te trekken, gebruikt Initiatief Q piramidevormige werving, agressieve sociale marketing en een pitch die is overgenomen van downmarket cryptovaluta-projecten. En het werkt: hoewel het project al minstens in de vroege zomer openbaar is, zijn Google-zoekopdrachten naar ‘Initative Q’ sinds 14 oktober ontploft.

Zoekvoume Initative Q
Zoekvolume naar Initative Q volgens Google Trends.

Naast de enorme interesse is er ook terechte bezorgdheid dat Initative Q oplichting is. Menig cryptokenner ziet dat het project deels dezelfde strategieën gebruikt als eerdere scam projecten.

Op  verschillende niveaus is Initiatief Q een waardeloos idee; tenminste zoals het zich op dit moment presenteert. Initative Q heeft een paar slechte elementen van scammy altcoins overgenomen, zonder ook maar een realistisch antwoord te geven op de vraag wat er technologische (of ideologische) innovatief aan is.

Gebaseerd op een sketchy hype

De website van Initiatief Q lijkt op duizenden andere ‘cryptocurrency projecten’ die allemaal inspelen op FOMO (fear of missing out). De makers achter Initiatief Q gaan zelfs zover dat ze een zin durven te gebruiken als ‘getting free bitcoin seven years ago’. Als je alarmbellen hier niet afgaan durf ik je gerust naïef te noemen.

Het doel van de makers lijkt vooral het binnenhalen van zoveel mogelijk persoonsgegevens. Helaas zal goedgelovige publiek aantrekken en ze laten ‘meeslepen’ door de opwinding van shilling op Facebook of andere social media platformen. Want hoe kan het geven van je persoonsgegevens nou kwaad? Hoe kan dat nou oplichting zijn? Nou waarschijnlijk vullen de meeste mensen die zich aanmelden het wachtwoord in dat ze ook voor hun andere accounts gebruiken, oftewel de natte droom van elke hacker.

Het is volledig gecentraliseerd

Dit is waar dingen vreemd worden: Initiatief Q is een digitale valuta die niet gebaseerd is op blockchain. In plaats daarvan prijst het zichzelf aan als een betaalnetwerk met een smartphone-app, directe betalingen en betere fraudepreventie dan creditcardmaatschappijen. In feite koppelt het zijn fraudepreventie specifiek aan het idee dat het gecentraliseerd is, en zegt het dat door het vaststellen van ‘patterns of appropriate and inappropriate behavior’, Initiatief Q een ‘more reliable fraud assessment’ kan bouwen.

Oftewel Initiative Q wil je maar al te graag in de gaten houden. Dat is overigens niets nieuws, dit doen banken en andere centrale instellingen al jaren, Initiative Q belooft je alleen om dit nog beter te doen. Tot dusver dus nog geen enkele vorm van innovatie.

Als de initiatiefnemers van Initiative Q eigenlijk gewoon een gecentraliseerd betalingsnetwerk met een smartphone-app willen bouwen en betere fraudedetectie willen, is er geen reden om hun eigen valuta te maken. Meer fundamenteel, omdat Q een privé valuta zal zijn, heb je niet echt controle over het geld dat je ontvangt, van het bedrijf of van iemand die je betaalt. Het netwerk kan eenvoudig op elk gewenst moment worden gesloten, of de beheerders kunnen jouw geld naar het account van iemand anders verplaatsen. Centrale digitale valuta’s zijn overigens ook helemaal niet nieuw, projecten als E-Gold en Liberty Reserve werden al tientalen jaren geleden bedacht en ook daadwerkelijk op de markt gebracht. Allen bestaan niet meer omdat overheden de projecten sloten. Hoe dat kon? De projecten waren centraal inplaats van decentraal.

De marketing is shady

Initiatief Q’s makers kunnen op hetzelfde level zitten, maar ze hebben hun plannen aan de wereld gepresenteerd met alle kenmerken van een zwendel. Je kunt alleen deelnemen aan Initiatief Q als je bent ‘gerekruteerd’ en elke nieuw lid krijgt vijf uitnodigingen om naar vrienden te sturen … en het werven van anderen beloont je met meer toekomstige ‘Q’-valuta. Zelfs zonder een buy-in prijs, dat is nogal letterlijk een piramidespel.

Verder is Initiatief Q agressief geweest in het gebruik van barrel-scraping content marketing tactieken. Vorige week (om voorbeeld te geven) verscheen dit artikel op het Forbes-bijdragernetwerk. Hoewel de auteur van het stuk zegt dat ze niet werd betaald door Initiatief Q, is de trieste waarheid dat alles van Forbes dat niet is geschreven door personeel en gepubliceerd door het Amerikaanse merk, op dit moment moet worden beschouwd als vermomd marketingmateriaal, omdat Forbes geen effectief toezicht uitoefent op hun wereldwijde clickbait-netwerk.

Een honeypot voor hackers

Initiatief Q verdrijft ‘twijfelaars’ door erop te wijzen dat ze niets verkopen, ze vragen alleen om je naam en e-mailadres, zodat ze je op de hoogte kunnen houden wanneer de valuta wordt gelanceerd. Maar zoals Gerard terecht opmerkt, is deze hoop namen en e-mails zowel een gigantische honeypot voor hackers en, als de operatie mislukt, een lijst met mensen die geïnteresseerd zijn in snel-rijke schema’s die extreem lucratief kunnen zijn voor meer openlijke oplichters.

Niet overtuigd door ons artikel? Prima, ik wens je veel succes met Initiatief Q! Ik blijf er in ieder geval ver weg van.

2 reacties op “Initiative Q: een klassieke scam

  1. Waarom moet ik er ver van wegblijven, men vult zovaak een email adres en naam is niet veel anders, met bitcoins was ook veel sceptis, maar er zijn mensen milionair mee geworden, baat het niet dan schaad het niet, redened die worden gegeven zijn vage aannames. Minen werd men ook voor gek verklaard en vooral niet doen. De digitale wereld blijft zich ontwikkelen, cash wordt minder, paypall betalen via je email adres waarbij je bankrekening/creditkaart en je naam zijn gekoppeld lijkt me een stuk risicovoller

  2. Ik moet hier ook een naam en emailadres achterlaten voor een reactie… Dat is ook wat ze bij Q vragen… Scepsis door mensen die niet snappen hoe een piramidespel echt werkt… Als je dat echt zou snappen, dan zie je dat dit geen piramidescam kan zijn. Ze gebruiken users om meer users aan te trekken ja. Piramide. Tot zover. Thats all. En wie zegt dat deze site goed met mijn emailadres en naam om gaat? Ik vind de gdachte achter Q logisch. Het risico minimaal. Minder risico dan met verouderde software online gaan… En dat doen mensen dagelijks.

Geef een reactie