Investeren in Bitcoin vergt een langetermijnstrategie

Als je al enige tijd betrokken bent bij de Bitcoin-industrie, met een ervaring van minstens vijf jaar, begrijp je dat het een langetermijnbenadering vereist. Nieuwkomers hebben vaak het idee dat Bitcoin een snelle route naar rijkdom is, maar meestal eindigen ze teleurgesteld. Het jaar 2022 illustreerde dit duidelijk.

De onvoorspelbaarheid van Bitcoin

Bij het analyseren van de langetermijngrafiek van Bitcoin wordt al snel duidelijk dat de heftige prijsdalingen van het afgelopen jaar niets nieuws zijn. De scherpe stijgingen van de Bitcoin-koers worden altijd gevolgd door plotselinge en harde dalingen. Deze schommelingen doen zich vaak voor wanneer niemand ze verwacht.

In 2021 was de consensus gedurende het hele jaar dat Bitcoin snel de $100.000 zou bereiken. Maar een jaar later is de markt al tevreden met een stijging tot $20.000. Dit benadrukt hoe snel de situatie kan veranderen en het belang van rationeel denken.

Het begrijpen van Bitcoin als activum is cruciaal, en dit moet de basis zijn van je portefeuillebeslissingen. Iedereen moet deze vraag voor zichzelf beantwoorden om een investering in Bitcoin te rechtvaardigen.

Als je deze fundamentele vraag niet kunt beantwoorden, zul je waarschijnlijk geschrokken zijn van de recente prijsdalingen en geneigd zijn te verkopen. Dit geldt eigenlijk voor elke investering. Je kunt niet verwachten dat alle activa die je koopt alleen maar in waarde zullen stijgen.

Langetermijnbenadering

Voor mij is Bitcoin interessant vanwege de onveranderlijkheid. Als je vandaag 1 Bitcoin koopt, is het over 10 jaar nog steeds dezelfde Bitcoin. Weinig andere activa kunnen dezelfde garantie bieden. Bitcoin is ook ongeëvenaard wat schaarste betreft. Hoewel goud nog het meest vergelijkbaar is, moet goud in dit opzicht onderdoen voor Bitcoin.

Bij goud weten we bijvoorbeeld niet eens hoeveel ervan in omloop is, laat staan hoeveel er jaarlijks wordt toegevoegd. Geschat wordt dat de goudvoorraad jaarlijks met ongeveer 1 tot 2 procent groeit. De inflatie van Bitcoin is momenteel ongeveer 1,7 procent per jaar, maar dit zal halveren na de volgende halvering.

De volgende halvering staat gepland voor april 2024, waarna Bitcoin het hardste activum op aarde zal zijn. Dit is waarom Bitcoin voor mij een langetermijnstrategie is. We weten precies hoeveel er in omloop zijn en het zal niet lang duren voordat bijna alle Bitcoins gemined zijn.

Ik geloof dat Bitcoin de potentie heeft om steeds dichter bij goud te komen. Op dit moment is de marktkapitalisatie van goud nog 20 keer hoger dan die van Bitcoin, maar ik denk dat dit verschil groter is dan gerechtvaardigd. Goud kan niet binnen 10 minuten over de wereld worden verstuurd, je kunt niet direct verifiëren of een goudstaaf echt is, en de opslag van goud is duurder dan die van Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.