Is Bitcoin alleen toegankelijk voor welgestelden?

Een vaak gehoorde kritiek op Bitcoin is dat het een digitale valuta is die voornamelijk door de rijken wordt gebruikt. Er zijn argumenten zoals: “Hoe kan Bitcoin ongelijkheid verminderen als bijna alle 21 miljoen munten in handen zijn van een kleine groep mensen?” Op het eerste gezicht lijkt dit een begrijpelijke zorg voor mensen die niet vertrouwd zijn met Bitcoin, maar gelukkig blijkt de werkelijkheid anders te zijn.

Toename van kleine investeerders

Door de blockchain kunnen we nauwkeurig analyseren of Bitcoin werkelijk slechts voor de welgestelden is. Hieruit kunnen we precies afleiden hoeveel Bitcoin in handen zijn van grote investeerders en kleinere individuele investeerders. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat Bitcoin in het verleden inderdaad voornamelijk werd beheerd door een kleine groep mensen.

Echter, vanaf 2014 zien we een opvallende verschuiving waarbij steeds meer kleine investeerders – mensen met 0,1 tot 10 Bitcoin – een groter aandeel van de totale voorraad in handen krijgen. Op dit moment bezitten Plankton (minder dan 0,1 Bitcoin), Garnalen (0,1 tot 1 Bitcoin) en Krabben (1 tot 10 Bitcoin) gezamenlijk bijna 20 procent van alle beschikbare Bitcoin.

Deze stijgende trend laat duidelijk zien dat een groeiend deel van de Bitcoin in handen komt van individuele beleggers met kleinere investeringen. Hieruit kunnen we al concluderen dat Bitcoin absoluut niet uitsluitend voor de welgestelden is. Maar er zijn nog meer redenen die pleiten voor Bitcoin.

Begrijpen van Bitcoin

De reden waarom Bitcoin ideaal is voor de gemiddelde investeerder heeft te maken met de beperkte totale voorraad van 21 miljoen eenheden. Het essentiële verschil met regulier fiatgeld moet benadrukt worden. Wanneer je 1 Bitcoin bezit, vertegenwoordigt dit altijd 1/21 miljoenste van alle in omloop zijnde munten. Dit in tegenstelling tot euro’s en dollars, waar dagelijks miljarden nieuwe eenheden worden bijgedrukt.

Binnen het traditionele geldsysteem neemt jouw aandeel in de totale hoeveelheid geld af naarmate er meer euro’s of dollars in omloop komen. Bij Bitcoin blijft jouw aandeel echter altijd hetzelfde. Dit biedt stabiliteit en maakt Bitcoin tot een betrouwbaar middel om vermogen op te bouwen.

Na het begrijpen van dit principe is het moeilijk te ontkennen dat Bitcoin in theorie een beter middel is om vermogen op te slaan dan de euro. Hoewel Bitcoin volatiel kan zijn, heeft het tot nu toe op de lange termijn altijd meer waarde gekregen, zowel in euro’s als dollars. Hoewel voorspellingen over de toekomst lastig zijn, lijkt het in het huidige financiële systeem onwaarschijnlijk dat deze trend zal omkeren.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.