Is de dominantie van de Amerikaanse dollar op zijn retour?

In dit artikel richten we onze aandacht niet op Bitcoin, maar op de Chinese yuan. Momenteel werkt een groep landen, geleid door China en Rusland, eraan om de invloed van de Amerikaanse dollar te ondermijnen. Zal de Amerikaanse dollar zijn rol als wereldreservemunt verliezen?

💥De-dollarisatie en internationalisering van de yuan. Poetin kondigt het einde van de petrodollar aan en de opkomst van de petroyuan. 🔹Al 2/3 van de handel tussen Rusland en China verloopt in yuan en roebel.🔹Rusland zal de Chinese yuan gebruiken voor handel met Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De enorme… pic.twitter.com/PjVBXIzMF4— S.L. Kanthan (@Kanthan2030) 21 maart 2023

Tweederde van de handel

Volgens de woorden van de Russische president Vladimir Poetin vindt momenteel tweederde van de handel tussen Rusland en China plaats in yuan en roebel.

Bovendien is Rusland van plan om de Chinese yuan te gebruiken voor handel met Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de BRICS-alliantie.

Deze alliantie omvat landen als Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ook landen als Saoedi-Arabië en Turkije lijken op dit moment sterk te overwegen om zich bij de alliantie aan te sluiten. Gezamenlijk lijken deze landen de handen ineen te slaan om de Amerikaanse machtspositie aan te vechten door hun eigen valuta te stimuleren. Zou dit de positie van Amerika in gevaar kunnen brengen?

Het effect van sancties

De beslissing van deze landen om samen te werken lijkt direct voort te komen uit sancties en inmenging vanuit het Westen in het beleid van deze landen. Rusland heeft bijvoorbeeld ervaren dat hun valutareserves in het buitenland onveilig zijn na het begin van de oorlog in Oekraïne; deze reserves werden bevroren.

Dergelijke acties vanuit het Westen, gerechtvaardigd of niet, hebben ook China en andere landen alert gemaakt. Ze beseffen dat in de toekomst hun valutareserves mogelijk door Amerika bevroren kunnen worden.

Op deze manier lijkt dit vooral een zoektocht naar alternatieven, waarbij deze landen proberen zich los te maken van het Westen. Of op zijn minst proberen ze minder afhankelijk te worden van de dominante positie van het Westen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.