Is de neergaande markt voor Bitcoin nu definitief voorbij?

Het jaar 2022 was buitengewoon zwaar voor Bitcoin en de overige financiële markten. De waarde van Bitcoin daalde met 64%, terwijl de S&P 500 en de Nasdaq respectievelijk met 19% en 33% afnamen. De vraag die nu opkomt, is of de positieve start van 2023 betekent dat de neergaande markt ten einde is.

Naar mijn mening is de neergaande markt nog niet voorbij.

Waarom denk ik dat de neergaande markt nog aanhoudt?

De afgelopen 10 jaar hebben we kunnen profiteren van bijna nul procent rente. Wereldwijde centrale banken hebben de markt overspoeld met geld, wat heeft geleid tot stijgende koersen van financiële activa.

Inmiddels is de Amerikaanse rente alweer gestegen naar 5%, en de Federal Reserve haalt maandelijks voor 95 miljard dollar aan staatsobligaties en andere activa van haar balans af.

Het is onrealistisch om te verwachten dat een economie na 10 jaar gewend te zijn geraakt aan bijna nul procent rente, niet in een recessie belandt wanneer de rente tot 5% stijgt.

Hoewel er geen absolute zekerheid is in de financiële wereld, ben ik momenteel terughoudend om mee te gaan in het optimisme. Zelfs in 2008, het jaar van de financiële crisis, steeg de markt met 15% na de val van Bear Stearns, om vervolgens met 50% te kelderen.

Naderende recessie

Onlangs kwamen er weer gegevens binnen uit de Verenigde Staten, die bevestigden dat de grootste economie ter wereld niet de goede kant op gaat. De ISM Manufacturing PMI kwam uit op een score van 46,3.

Deze index meet de gezondheid van de Amerikaanse industrie, en elke score onder de 50 wijst in principe op een recessie. In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat deze indicator langzaam in de verkeerde richting beweegt.

Daarnaast maakte de OPEC+ op zondagavond bekend dat ze de olieproductie tot het einde van 2023 met 500.000 vaten per dag zullen verminderen. Dit besluit lijkt een duidelijke boodschap van Saudi-Arabië aan de Verenigde Staten, aangezien deze productievermindering niet zal bijdragen aan het bestrijden van inflatie in Amerika.

Met duurdere olie, een vertraging van de economische groei, relatief hoge rentetarieven en een nog steeds hogere inflatie dan gehoopt, lijkt er een recept te zijn voor meer problemen in de Verenigde Staten.

Meer van dit soort inhoud?

Ben je geïnteresseerd in dit soort inhoud? Neem dan een kijkje op mijn substack, waar ik gratis nieuwsbrieven schrijf over macro-economische onderwerpen en investeringen.

In de meest recente editie van De Aandeelhoudersbrief ga ik dieper in op dit onderwerp. Abonneren is gratis!

https://t.co/ZaJEuJE0Jf Het jaar 2023 is veelbelovend gestart voor risicoactiva, maar is de neergaande markt definitief voorbij? Ik denk van niet! En dit is waarom 👇— Thom Derks 🖊 (@Thom_Derks) 4 april 2023

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.