Is de recente surge van Bitcoin een breakthrough of een valstrik voor optimisten?

Bitcoin heeft een indrukwekkende start van het jaar gehad, maar er zijn twijfels over de duurzaamheid van deze opleving. Met name op de korte en middellange termijn lijkt het niet zeker. Afgelopen maand begon Bitcoin aan een reeks van 14 opeenvolgende dagen met positieve koersontwikkelingen. Op dit moment staat de koers op 22.697, en langzaam keert het positieve sentiment terug.

Een valstrik voor de optimisten

Volgens James Edwards van Finder is het argument voor een “bull trap” sterker. Hij waarschuwt dat deze opleving mogelijk van korte duur kan zijn. Ondanks dat Bitcoin dit weekend een positieve ontwikkeling doormaakte, hebben de Nasdaq 100 en de S&P 500 vergelijkbare oplevingen laten zien, aldus Edwards.

“Het lijkt erop dat de opleving binnen de cryptowereld niet uniek is en deel uitmaakt van een bredere marktontwikkeling. Terwijl inflatie afneemt en mensen meer risico durven nemen, profiteert Bitcoin slechts van een positief sentiment dat elders vandaan komt. De kans is groot dat dit van korte duur zal zijn,” zo beweert Edwards.

Edwards voegt eraan toe dat er nog enkele obstakels zijn die Bitcoin moet overwinnen voordat er sprake kan zijn van een nieuwe bullmarkt. Deze obstakels omvatten onder andere het omvallen van FTX en het begin van de Chapter 11 procedure van Genesis.

Recessie op komst

Ook Mike McGlone, de grondstoffenexpert van Bloomberg, is van mening dat Bitcoin niet eenvoudig de hindernis van een mogelijke recessie kan nemen. Hij stelt zelfs dat de huidige macro-economische omstandigheden te uitdagend zijn. “Met de wereld op weg naar een recessie en de meeste centrale banken die de teugels aantrekken, blijft het macro-economische klimaat een tegenwind voor Bitcoin,” aldus McGlone in gesprek met Cointelegraph.

“Ik heb al die tijd naar grafieken gekeken en me afgesloten van de ruis op Twitter. De manier waarop de opwaartse beweging plaatsvindt, de manier waarop belangrijke weerstanden worden getest… het lijkt duidelijk gemanipuleerd, er is geen echte vraag. Opnieuw lijkt dit de grootste bull trap die ik ooit heb gezien. Maar ze zullen me niet vangen,” verklaart il Capo Of Crypto (@CryptoCapo_) op 21 januari 2023.

Capo of Crypto voorspelt al wekenlang dat Bitcoin nog verder zal zakken tot ongeveer 12.000 dollar, wat bijna 100 procent onder het huidige niveau ligt. Desondanks blijft hij volhouden en zegt hij dat hij niet in de “grootste bull trap die ik ooit heb gezien” zal trappen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.