Is de start van de volgende Bitcoin bullmarkt waargenomen?

Bitcoin had een tumultueus jaar in 2022, maar het nieuwe jaar is met kracht begonnen voor de grootste cryptocurrency op de markt. In de eerste maanden van 2023 is er een stijging van ongeveer 70 procent opgetekend. Hierdoor lijken de eerste signalen van een mogelijke nieuwe bullmarkt zichtbaar te worden, maar kunnen we al met zekerheid zeggen dat we ons in een nieuwe bullfase bevinden?

Is de bullmarkt daadwerkelijk begonnen?

Het is moeilijk te bevestigen of er daadwerkelijk een nieuwe bullmarkt is gestart. Hoewel de indicaties steeds sterker worden, heeft Bitcoin de neiging om onverwachte bewegingen te maken. Een effectieve manier om de marktfase van Bitcoin te beoordelen, is door on-chain analyse toe te passen, vooral bij het bestuderen van langetermijntrends.

De bovenstaande grafiek van Bitcoin toont de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin (rode lijn) vergeleken met de Gerealiseerde Marktkapitalisatie (oranje lijn). In de loop der jaren bleek de Gerealiseerde Marktkapitalisatie een belangrijke ondersteuningsniveau te zijn tijdens bearmarkten. Gewoonlijk verliest Bitcoin deze lijn op het dieptepunt van de bearmarkt om vervolgens aan een bullrun te beginnen na de eerste significante doorbraak.

Op het moment van schrijven heeft de koers stevig de Gerealiseerde Marktkapitalisatie doorbroken, wat erop wijst dat we ons mogelijk voorbereiden op een nieuwe bullmarkt. Dit is slechts één van de indicatoren en is op zichzelf niet voldoende om met zekerheid te concluderen, maar het is een veelbelovende ontwikkeling voor de koers.

Wat is de Gerealiseerde Marktkapitalisatie?

De Gerealiseerde Marktkapitalisatie van Bitcoin meet de marktkapitalisatie op basis van de gemiddelde prijs waarvoor alle Bitcoin voor het laatst van eigenaar zijn gewisseld. Deze lijn kan worden beschouwd als het gemiddelde aankoopbedrag voor alle Bitcoin-bezitters. Het is dan ook begrijpelijk dat deze lijn vaak fungeert als een belangrijk ondersteuningsniveau in de grafiek.

Mensen zijn meestal terughoudend om een bezit te verkopen wanneer de prijs in de buurt van hun aankoopprijs ligt. Meestal zien we verkoopactiviteit wanneer de prijs ver boven dit niveau uitkomt. Als het verleden een betrouwbare voorspeller is van de toekomst, zou men op basis hiervan kunnen stellen dat een nieuwe bullmarkt is gestart.

Desalniettemin staan we nog aan het begin van deze beweging en op een grotere schaal gebeuren er momenteel zaken die de markt minder voorspelbaar maken. Inflatie blijft een zorg en de rentevoet ligt iets hoger dan wat Bitcoin gewoonlijk gewend is. Hierdoor is een mogelijke doorbraak niet zonder risico’s, maar vooralsnog lijken de vooruitzichten positief.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.