Is het einde van de neergang nabij? Slechts 55 procent van alle Bitcoin bevindt zich momenteel in een positieve virtuele positie

Het jaar 2022 lijkt voor de gemiddelde Bitcoin-investeerder eindeloos te duren. Vanaf het begin van het jaar heeft de koers een neerwaartse beweging van meer dan 50 procent doorgemaakt. De problemen escaleerden in mei door de ineenstorting van het Terra-protocol, en vorige maand werd de situatie nog erger door de onverwachte ineenstorting van FTX.

Kunnen we het dieptepunt al bijna bereiken?

Om te bepalen of het dieptepunt in zicht is, kan een analyse van on-chain gegevens cruciaal zijn. Op de Bitcoin blockchain kunnen we nauwkeurig zien welk percentage van alle Bitcoins momenteel winstgevend is. Een Bitcoin wordt als winstgevend beschouwd als de koers waarop deze voor het laatst van eigenaar veranderde lager was dan de huidige koers.

Op dit moment staat ongeveer 55,49 procent van alle Bitcoins op winst. Dit betekent dat iets meer dan 44,51 procent van alle Bitcoins momenteel in de rode cijfers staat. Historisch gezien duidt dit niveau vaak op een naderend dieptepunt. Als we teruggaan naar de bearmarkt van 2018 tot 2019, zien we dat de Bitcoin-koers zich rond dit niveau stabiliseerde.

Dit biedt uiteraard geen absolute zekerheid, maar het geeft wel enige geruststelling. Dit soort gegevens helpt ons een beter beeld te krijgen van de huidige situatie van de Bitcoin-koers. Hoewel het een moeilijk jaar is geweest, wijst deze grafiek erop dat er mogelijk licht aan het einde van de tunnel is.

Pas op voor overhaaste conclusies

Niettemin is het van belang om niet te snel conclusies te trekken op basis van deze hoopvolle gegevens. Hoewel het er veelbelovend uitziet en een mogelijke indicatie is van een naderend dieptepunt, mogen we niet vergeten dat de macro-economische omstandigheden dit jaar zwaarder wegen op de Bitcoin-koers dan andere factoren. Centrale banken, met name de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve, hebben recentelijk de rentetarieven verhoogd met 0,50 procent. Vooral de toespraak van ECB-president Christine Lagarde zorgde voor onrust op de markt. Ze gaf aan dat de rentetarieven waarschijnlijk langere tijd hoog zullen blijven vanwege de verwachte hoge inflatie volgend jaar. Dit minder gunstige nieuws maakt het onzeker of er werkelijk een dieptepunt in zicht is voor Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.