Jameson Lopp: “Fake BTC Poses Threat to Bitcoin as Store of Value”

Wat Bitcoin echt uniek maakt in vergelijking met traditioneel geld en zelfs goud, is de absolute schaarste van slechts 21 miljoen eenheden. Deze schaarste raakt echter verstoord wanneer mensen Bitcoin kopen op beurzen en deze daar laten staan. We hebben in het verleden gezien dat dit kan leiden tot de aankoop van neppe Bitcoin, wat betekent dat de beurs eigenlijk niet over jouw Bitcoin beschikt.

Tweet van Jameson Lopp (@lopp) op 13 november 2022:
“Bitcoin zal geen sterke store of value zijn als de meeste mensen neppe bitcoin kopen.”

Het Probleem van Vervalste Bitcoin

Het blijft een wijdverspreide praktijk dat mensen hun Bitcoin kopen op beurzen en deze daar laten staan. Hierdoor is het onmogelijk om zeker te zijn van de aanwezigheid van jouw Bitcoin op die beurs. Hoewel Proof-of-Reserves een mogelijke oplossing is, vereist dit nog steeds vertrouwen in derde partijen die de controles uitvoeren.

Het incident bij FTX benadrukt de ernst van dit theoretische probleem. Ongeveer 70.000 Bitcoin stonden op het platform, maar deze bleken uiteindelijk niet echt te bestaan.

Vertrouwenskwestie

Gedurende de geschiedenis zijn meer dan 1 miljoen Bitcoin op deze manier “verdwenen”, wat neerkomt op meer dan 5% van de huidige 19 miljoen Bitcoin in omloop. Dit betreft alleen de gevallen waarvan we op de hoogte zijn. Er zijn waarschijnlijk beurzen die niet daadwerkelijk de Bitcoin op hun balans hebben die ze beweren te hebben.

De meest opvallende speler in dit scenario blijft Mt. Gox, de beurs die bijna een decennium geleden ten onder ging. Sommige van de verloren gewaande Bitcoin zijn sindsdien teruggevonden en zullen hopelijk binnenkort worden verdeeld onder de voormalige gebruikers van het platform.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.