Janet Yellen ondersteunt kleinere Amerikaanse banken

Je hebt vast opgemerkt dat het gehele banksysteem van de Verenigde Staten de afgelopen dagen in grote onrust verkeert. Hoewel er bekend is dat grote banken worden gered als ze in problemen verkeren, blijft er onzekerheid bestaan over de kleinere financiële spelers. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, verklaart nu dat vergelijkbare maatregelen zouden worden genomen door de overheid voor kleine banken indien nodig.

Herstelt de kalmte zich?

Het is te hopen dat de verklaringen van Yellen ervoor zorgen dat de rust eindelijk terugkeert in het financiële systeem. “Onze tussenkomst was noodzakelijk om het bredere Amerikaanse banksysteem te beschermen. Er kunnen soortgelijke maatregelen nodig zijn als kleinere financiële instellingen in de problemen komen en een bedreiging vormen voor het gehele systeem,” aldus Yellen.

Hiermee geeft ze dus aan dat ook kleine banken gered zouden worden, op voorwaarde dat het ineenstorten van die banken een risico vormt voor het complete financiële systeem. Ze voegt hier dus wel een kleine nuance aan toe.

Over het algemeen is Yellen positief gestemd over de recente ontwikkelingen. “De situatie stabiliseert en het Amerikaanse banksysteem blijft veilig. De steunfaciliteiten van de Federal Reserve functioneren zoals verwacht en voorzien het banksysteem van de benodigde liquiditeit. Bovendien nemen de opnames bij regionale banken af,” aldus een optimistische Yellen.

Bezorgdheid over de kleintjes

De afgelopen dagen zijn er vooral zorgen gerezen over de kleinere en regionale banken in de Verenigde Staten. Dit komt doordat grote banken zekerheid hebben van steun als ze dreigen te falen, vanwege hun omvang die anders het hele financiële systeem in gevaar kan brengen.

Dit geldt niet voor regionale en kleine banken, waardoor zij mogelijk geen steun ontvangen en klanten niet beschermd zijn tegen een faillissement. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen ervoor kiezen om hun kapitaal over te brengen naar een grotere bank, die sowieso zal worden gered.

Het resultaat hiervan is dat grote banken profiteren van de bankencrisis ten koste van de kleinere spelers. Dat is natuurlijk niet wenselijk, waardoor Yellen heeft aangegeven dat deze maatregelen hoogstwaarschijnlijk ook beschikbaar zullen zijn voor eventuele kleinere banken die in de problemen komen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.