Joe Biden: Bescherming van banken mag niet ten koste gaan van belastingbetalers

Onlangs zijn er twee grote Amerikaanse banken, Silicon Valley Bank en Signature Bank, failliet gegaan. Om te voorkomen dat dit de rest van de economie besmet, heeft de Amerikaanse regering besloten om de klanten van deze banken te beschermen. President Joe Biden benadrukt dat de belastingbetalers hier geen negatieve gevolgen van zullen ondervinden.

Veiligheid van ons banksysteem

Op 12 maart heeft Biden een verklaring afgegeven waarin hij aangeeft dat het Amerikaanse banksysteem veilig is en dat het vertrouwen behouden moet worden. Meestal is er meer aan de hand wanneer er krachtig verklaard moet worden dat iets waar is. Als er veel nadruk gelegd moet worden op een bepaalde situatie, is dat meestal een teken dat het niet vanzelfsprekend waar is.

“Dankzij de stappen die we de afgelopen dagen hebben genomen om spaarders te beschermen tegen problemen bij Silicon Valley en Signature Bank, kunnen Amerikanen erop vertrouwen dat ons systeem veilig is. Mensen kunnen op hun deposito’s rekenen wanneer ze die nodig hebben, zonder kosten voor de belastingbetaler.” – President Biden (@POTUS) 13 maart 2023

Toekomstige ontwikkelingen en twijfels

Het is nog onzeker of het alleen bij Silicon Valley Bank en Signature Bank blijft. Dit zijn de eerste grote namen die getroffen zijn door de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar er kunnen ook problemen spelen bij andere grote banken waar we nog geen weet van hebben. Dit brengt een spannende tijd met zich mee voor het financiële systeem en mogelijk ook voor Bitcoin en de rest van de crypto-industrie. Bovendien is het de vraag of de beweringen van Biden over de belastingbetaler wel kloppen.

Geen impact op belastingbetalers?

Het is opmerkelijk dat de Amerikaanse regering de tegoeden van klanten bij grote banken garandeert, zonder dat de belastingbetaler hiervan zou worden geraakt. Het geld moet ergens vandaan komen, zelfs als het uit het niets wordt gecreëerd en niet uit belastinginkomsten wordt gehaald. Dit kan alsnog de belastingbetaler geld kosten in de vorm van toenemende inflatie.

In feite lijken de uitspraken van Joe Biden eerder bedoeld om het publiek gerust te stellen en hebben ze mogelijk vooral symbolische waarde. Op Twitter waren er ook mensen die twijfels uitten over het verhaal van Biden.

Fact check: alles wat je doet of aanraakt kost de belastingbetaler geld! – Joe Billie (@billie4congress) 13 maart 2023

“Fact check: alles wat je doet of aanraakt kost de belastingbetaler geld!”, schrijft Joe Billie onder de verklaring van Biden. Dit lijkt eigenlijk meer in lijn te zijn met de werkelijkheid dan de bewering van Biden zelf. Overheidsacties hebben doorgaans invloed op de financiën van de bevolking, zelfs als dit niet direct uit belastinggelden wordt gefinancierd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.