JPMorgan: Bezorgdheid over mogelijke bredere impact na crisis bij First Republic

Een leidinggevende bij JPMorgan Asset Management maakt zich zorgen over de manier waarop regionale Amerikaanse banken zullen functioneren nadat de noodprogramma’s van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en Federal Home Loan Bank (FHLB) aflopen. Volgens Bob Michele, de Chief Investment Officer (CIO) van JPMorgan Asset Management, kan het ineenstorten van First Republic Bank een kettingreactie teweegbrengen.

De bredere bankensector

De zorgen bij First Republic beperken zich volgens Michele niet tot alleen die bank, maar kunnen de gehele bankensector negatief beïnvloeden. Michele benadrukt dat zowel First Republic als de bredere bankensector in gevaar verkeren. Hij wijst erop dat het naïef zou zijn om te denken dat de problemen zich enkel tot First Republic beperken.

Inflatie als factor

Michele benadrukt ook dat inflatie een belangrijke rol speelt bij de problemen van First Republic Bank. De hoge prijzen van goederen en diensten leggen volgens hem extra druk op mensen met lagere inkomens, die hun spaargeld bij banken moeten opnemen om te kunnen overleven.

Volgens Michele zijn de meeste banktegoeden nog steeds lager dan voor de COVID-19-pandemie. Als er geen snelle oplossing komt, kunnen veel regionale banken in de problemen komen, omdat ze sterk afhankelijk zijn van de FDIC en FHLB.

Grote leningen

In het laatste kwartaal van 2022 ontvingen zowel Signature Bank als Silvergate Bank aanzienlijke leningen van 11 regionale banken die samen de FHLB vormen. In totaal ging het om 10 miljard voor Signature Bank en 3,6 miljard voor Silvergate Bank. Ondanks deze financiële steun hebben beide banken het niet gered.

Kritiek op het beleid

Ryan Selkis, CEO van de blockchain-onderzoeksfirma Messari, suggereert in een tweet dat de overheid de verantwoordelijkheid moet nemen voor de situatie, en niet de schuld moet leggen bij cryptovaluta. Selkis wijst op het beleid van de Federal Reserve als mogelijke oorzaak van de problemen bij de banken.

“Is crypto ook verantwoordelijk voor het faillissement van First Republic? Of zal Washington erkennen dat hun beleid en dat van de Fed de schuldige zijn, niet crypto? Misschien zal er bij de tiende bank verandering plaatsvinden.” – Ryan Selkis (@twobitidiot), 28 april 2023

Impact op de economie

Voor de gewone bevolking is het wenselijk dat de problemen bij banken snel worden opgelost. Hoe meer banken in de problemen komen, des te groter het risico voor de economie. Hoewel de Bitcoin-koers hiervan zou kunnen profiteren, weegt dat niet op tegen het verlies van spaargeld en banen voor mensen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.