Komt er nog een feestelijke stijging voor Bitcoin rond de kerstperiode?

De maand december is traditioneel gunstig geweest voor Bitcoin. In 2017 bereikte Bitcoin zijn hoogste waarde van dat moment gedurende deze maand, gevolgd door een neergang in 2018. Ook in december 2020 begon Bitcoin aan een opwaartse trend die uiteindelijk in 2021 leidde tot prijzen van $65.000 in het voorjaar en zelfs $69.000 in november. Momenteel staat de situatie er minder rooskleurig voor en hopen we op een nieuwe opwaartse beweging rond de kersttijd.

Niet strijden tegen de Federal Reserve

In de wereld van investeringen wordt vaak geadviseerd om niet te concurreren met de Federal Reserve. Dit betekent dat het niet verstandig is om koersstijgingen te verwachten wanneer de Federal Reserve aangeeft de rente te willen verhogen. Op dit moment werkt de Federal Reserve zelfs zij aan zij met de Europese Centrale Bank in de strijd tegen inflatie. Dit heeft geleid tot renteverhogingen door de twee grootste centrale banken ter wereld.

Dit vormt een potentieel recept voor problemen op de financiële markten. Vorige week zagen we het effect van de renteverhogingen door beide instellingen. Dit resulteerde in een golf van negatieve koersen, vooral na de persconferenties van de voorzitters Jerome Powell (Fed) en Christine Lagarde (ECB). Tijdens hun toespraken gaven ze duidelijk aan dat de renteverhogingen nog niet voorbij zijn en dat de strijd tegen inflatie nog niet is gewonnen.

Wanneer komt de verandering in koers?

De markt speculeert al maanden over een mogelijke verandering in beleid van de Federal Reserve. Als eerste centrale bank ter wereld begonnen ze met het verhogen van de rente, wat leidde tot de verwachting dat zij ook als eerste klaar zouden zijn met het aanpakken van inflatie. Tijdens de persconferentie van afgelopen week gaf Powell echter aan dat we in 2023 geen renteverlagingen hoeven te verwachten.

Desondanks groeit de angst voor een recessie in de Verenigde Staten. Afgelopen vrijdag presenteerde het land de zwakste PMI-cijfers in twee jaar tijd. PMI staat voor Purchasing Manager Index en is een enquête onder inkoopmanagers van belangrijke Amerikaanse bedrijven. Deze cijfers waren niet de enige die zorgen baarden voor het land.

Het risico bestaat dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank de rente blijven verhogen in een economie die langzaam begint te haperen. Momenteel horen we veel ferme taal van centrale bankiers, maar het blijft afwachten hoe ze zullen handelen als er daadwerkelijk een recessie optreedt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.