Kritiek van Peter Zeihan op Bitcoin in Joe Rogan podcast niet welkom in Bitcoin-gemeenschap

Peter Zeihan, een denker op het gebied van geopolitiek, heeft in een aflevering van de Joe Rogan podcast betoogd waarom Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en gedoemd is tot waardeloosheid. Deze uitspraken worden niet met open armen ontvangen door de Bitcoin-gemeenschap. Als dergelijke beweringen worden gedaan, dienen ze onderbouwd te worden met sterke argumenten.

De Argumenten van Zeihan

Volgens Zeihan is het feit dat er slechts een beperkt aantal Bitcoins in omloop zal zijn, de voornaamste reden waarom het als valuta niet zal functioneren. Zeihan benadrukt dat dit aspect van Bitcoin het ongeschikt maakt voor handelsdoeleinden. Zijn standpunt onthult dat het voor Zeihan moeilijk is om buiten de traditionele denkkaders te treden.

Met een valuta die een vastgesteld maximum van 21 miljoen eenheden heeft, zouden prijzen van nature dalen. Hoewel Bitcoin theoretisch bruikbaar is voor transacties, zou dit leiden tot deflatie in plaats van inflatie. In een economie met een dergelijke schaarse valuta zou sparen aantrekkelijk worden.

Kritiek op het Huidige Financiële Systeem

Zeihan wijst op het feit dat het huidige financiële systeem spaarders bestraft. Hoewel er voor- en nadelen zijn, is het heersende systeem niet duidelijk superieur, vooral niet vanuit een milieuperspectief. Momenteel worden mensen aangespoord om snel geld uit te geven, aangezien geld in waarde vermindert. Onder een Bitcoin-standaard zou de situatie omgekeerd zijn.

Noodzaak van Meer Geld

Zeihan stelt ook dat economische groei expansie vereist, wat op zijn beurt meer valuta vraagt om die groei te ondersteunen. Echter, waarom zou er per se meer valuta nodig zijn? Hetzelfde doel kan bereikt worden met dezelfde hoeveelheid valuta, maar tegen lagere kosten voor expansie. Momenteel groeit de geldhoeveelheid echter sneller dan de economische expansie, wat resulteert in aanzienlijke inflatie.

Deflatie als Een Mogelijkheid

Hoewel deflatie voor veel economen zorgwekkend is, is het in essentie niet negatief. Het gangbare argument is dat mensen minder zouden uitgeven wanneer prijzen dalen, maar dit wordt weerlegd door technologische vooruitgang. Je zou bijvoorbeeld volgend jaar minder betalen voor dezelfde telefoon die je nu hebt. Dit betekent echter niet dat je een jaar zou wachten om de telefoon te kopen. Mensen kopen nu omdat tijd beperkt is en ze willen genieten van het heden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.