Langdurige groei van activiteit op het Bitcoin-netwerk blijft aanhouden

Hoewel de huidige markt wat bearish is, betekent dat zeker niet dat Bitcoin direct verdwenen is. Dit wordt soms wel beweerd in de reguliere media, maar de feiten vertellen een ander verhaal. Het gemiddelde aantal dagelijkse transacties bevindt zich momenteel rond het niveau dat we bereikten tijdens de recordhoogte in 2017.

Geen reden tot paniek

Wanneer je naar de bovenstaande grafiek kijkt, wordt duidelijk dat de acceptatie van Bitcoin op lange termijn nog steeds toeneemt, zelfs op dit gebied. Dit is vooral merkbaar sinds de introductie van het Lightning Network. Transacties die via het Lightning Network worden uitgevoerd, worden niet direct vastgelegd op de blockchain. Het is opvallend om te zien dat het aantal dagelijkse transacties nog steeds in een opwaartse trend zit.

Momenteel gebruiken de meeste mensen Bitcoin voornamelijk als een vorm van spaargeld en zijn velen afhankelijk van beursplatformen. Zij bewaren hun Bitcoin niet eens in persoonlijke wallets en voeren dus officieel weinig transacties uit. Het zou positief zijn als dit verandert en steeds meer mensen ervoor kiezen om hun Bitcoin volledig zelf te beheren.

Angstige sfeer op de markt

Ondanks dat de activiteit op de blockchain nog steeds behoorlijk is wanneer je naar het grotere plaatje kijkt, heerst er veel angst op de markt. Dit is begrijpelijk, gezien Bitcoin meer dan 75 procent is gedaald vanaf de recordhoogte van 69.000 dollar. Het is een moeilijk jaar geweest voor Bitcoin, en de Fear & Greed Index, momenteel rond de 25/100, laat zien dat niemand zich op dit moment comfortabel voelt op de markt.

De onzekerheid blijft bestaan na een jaar vol tegenslagen, en niemand kan met zekerheid zeggen of de bodem al bereikt is. Telkens dachten we dat we het dieptepunt achter ons hadden gelaten, maar er gebeurden steeds weer onverwachte dingen. Bijvoorbeeld de plotselinge ineenstorting van FTX kwam voor velen als een verrassing en had een negatief effect op de koers.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.