Leeg Bitcoin blok ontdekt: wat te doen?

Bitcoin (BTC) staat bekend om zijn kracht, veiligheid en voorspelbaarheid. Normaal gesproken wordt elke 10 minuten een nieuw blok gegenereerd in de blockchain en de miner die het blok voltooit, krijgt momenteel een beloning van 6,25 BTC, wat ongeveer gelijk is aan $130.000.

Lege blokken zijn niet ongebruikelijk

Soms verrast het Bitcoin blockchain-netwerk de deelnemers. Bijvoorbeeld, op blokhoogte 776.339 werd een blok toegevoegd aan de Bitcoin blockchain dat helemaal leeg was, zonder enige transacties. Dit zorgde voor enige verwarring binnen de cryptocurrency-gemeenschap. Wat is precies een leeg blok en hoe ontstaat het?

Hoewel een leeg blok op het eerste gezicht vreemd lijkt, is het eigenlijk vrij gebruikelijk op het netwerk. Hoewel het niet wekelijks gebeurt, is het onlangs ongeveer 2 weken geleden gebeurd in blok 774.486.

Miners gestimuleerd om snel te minen

Miners worden aangemoedigd om snel blokken te minen, soms zelfs voordat ze transacties hebben ontvangen om op te nemen. Hierdoor kan een blok leeg blijven.

De Bitcoin mempool, een tool om de Bitcoin blockchain te analyseren, legt het als volgt uit: “Wanneer een nieuw blok wordt ontdekt, sturen miningpools hun miners een bloktemplate zonder transacties, zodat ze snel aan het werk kunnen voor het volgende blok. Vervolgens sturen ze een bloktemplate met transacties, maar dit vergt meer gegevensoverdracht en duurt langer om de miners te bereiken.” In de tussentijd, meestal niet meer dan 1-2 seconden, hebben miners soms geluk en vinden ze een nieuw blok met behulp van het lege bloktemplate.

Geluk bij het vinden van een leeg blok

In feite hadden miners enig “geluk” bij het vinden van een blok. In dit geval werd het Bitcoin blok op hoogte 776.389 slechts enkele seconden na het vorige blok, 776.388, toegevoegd. Blok 776.388 ontving een extra beloning van 0,086 BTC, ongeveer $1.854, bovenop de standaard beloning van 6,25 BTC, of ongeveer $135.247.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel een leeg blok geen transacties bevat, de miner nog steeds de beloning van nieuw gemijnde bitcoins ontvangt. Daarom ontving blok 776.389 6,25 BTC zonder transactiekosten. In dit geval was Binance Pool de winnende miner.

Kortom, lege blokken vormen geen probleem voor het BTC-netwerk. Door lege blokken te minen, genereren miners nog steeds transacties voor het creëren van nieuwe munten, waardoor Bitcoin stabiel blijft op weg naar het bereiken van de limiet van 21 miljoen uitgegeven Bitcoins.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.