Lees dit niet, dit is niets voor jou

De laatste paar maanden is mij opgevallen hoe weinig sommigen zich verdiepen in het beveiligen van hun bitcoins of andere cryptocurrencies. Tot enigszins mijn verbazing hoor ik vaak de zin: ‘ik bewaar mijn bitcoins op Binance of Coinbase’ – de opmerking die ze van mij terugkrijgen: ‘maar dat zijn niet jouw bitcoins’. Natuurlijk klopt mijn opmerking niet volledig, maar net als de blockchain, beschouw ik cryptovaluta waar ikzelf niet de private key van beheer niet als mijn bitcoins.

Stel Binance gaat offline, hoe kom jij dan bij ‘jouw’ bitcoins? Dat kom je niet. Binance bewaart voor jou de private key. Sprekers als Andreas Antonopoulos hebben een simpele regel: ‘Not your keys? Not your bitcoin’. Persoonlijk beheer ik mijn bitcoins altijd in wallets waar ik zelf de private key van heb, zoals bij elke hardware wallet het geval is of bijvoorbeeld de Exodus software wallet. En voor de gene die gaan zeggen dat bedrijven als Binance en Coinbase zo groot zijn dat ze nooit offline kunnen gaan of bestolen kunnen worden:

Algemene misvatting

Een algemene misvatting over wallets is dat er bitcoins in worden opgeslagen. In feite bevat de wallet alleen sleutels. De ‘munten’ worden geregistreerd in de blockchain op het bitcoinnetwerk. Gebruikers verplaatsen de munten op het netwerk door transacties met de sleutels in hun wallet te ondertekenen. In zekere zin is een wallet een soort sleutelhanger. Je kunt een wallet zien als jouw persoonlijk interface voor het Bitcoin-netwerk.

Als jij dus niet de sleutel bezit kun je ook niets aan het grootboek laten zien, je kan hard roepen dat de bitcoins van jou zijn maar in alle eerlijkheid zijn ze eigenlijk nooit van jou geweest. Ik begrijp goed dat diensten als Coinbase populair zijn maar er zijn genoeg ‘vriendelijke’ wallets die vrijwel hetzelfde bieden en waar jezelf de private key beheert.

Voor traders

Als trader wil je natuurlijk handelen en ben je genoodzaakt om een deel van je cryptocurrencies uit te hebben staan op een exchange. In veel gevallen hoeft dit echter niet honderd procent van je portfolio te zijn. Bedenk hoe je het risico zo veel mogelijk kan beperken, denk bijvoorbeeld aan de optie om twintig procent van portfolio uit te hebben staan op een beurs om direct mee te kunnen handelen en de overige tachtig procent veilig op een hardware wallet.

Bekijk ook onderstaande video:

Geef een reactie