Mijn aanpak voor de economische neergang van 2023

In het afgelopen jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven verhoogd van bijna nul procent naar 5 procent om de oplopende inflatie te beteugelen. Het nadelige effect van deze renteverhogingen is echter niet alleen een afname van de inflatie, maar ook een druk op de algehele economie. Dit werd duidelijk zichtbaar toen de voorzichtige bankencrisis zich in maart 2023 begon te ontvouwen.

Op dit moment lijkt een economische teruggang onvermijdelijk om diverse redenen. Sinds 1970 is er geen enkele keer geweest dat de Amerikaanse economie een recessie heeft weten te vermijden wanneer de rente hoger was dan de inflatie, zoals duidelijk blijkt uit de onderstaande grafiek.

Wat dienen we te doen tijdens een economische neergang?

Het lijkt erop dat een Amerikaanse economische neergang nu vrijwel zeker is. De grote vraag is hoe we met deze informatie moeten omgaan. Hoe kunnen we ons als investeerders hierop voorbereiden? Tijdens een economische neergang zie je vaak dat mensen hun toevlucht zoeken tot overheidsvaluta (zoals de Amerikaanse dollar) om hun rekeningen te kunnen betalen.

Wanneer alles in de war raakt, wordt de Amerikaanse dollar plotseling de meest waardevolle troef ter wereld. Aangezien een aanzienlijk deel van de wereldwijde schulden in dollars luidt, moeten huur en dagelijkse boodschappen eveneens met dollars worden voldaan.

In tijden van crisis is het gebruikelijk dat mensen daar als eerste naar grijpen. Daarom verwacht ik de komende maanden een voorzichtige verschuiving naar dollars. Mede hierdoor investeer ik momenteel in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties.

Dit betreffen staatsobligaties met een looptijd van 1 tot 3 maanden, die momenteel een rendement bieden van ongeveer 4,39 procent.

De bovengenoemde grafiek, ook wel de Buffet Indicator genoemd, toont aan dat aandelen momenteel behoorlijk overgewaardeerd zijn. Voor mij is dit gegeven, in combinatie met een aanzienlijke kans op een economische neergang en de hoge rentetarieven op staatsobligaties, een reden om de nadruk te leggen op staatsobligaties.

Op deze manier kun je je geld min of meer veilig parkeren in Amerikaanse dollars en tegelijkertijd een gegarandeerd rendement van 4,39 procent behalen. Gezien alle omstandigheden acht ik de kans klein dat de S&P 500 en de Nasdaq in de rest van 2023 betere rendementen zullen laten zien.

Waar wacht ik op?

Mijn plan is vervolgens om de kortlopende staatsobligaties vast te houden tot aan het begin van de economische neergang en de aandelenkoersen een klap krijgen. Ook voor Bitcoin voorzie ik de komende maanden een uitdagende periode. Hoewel 2023 fantastisch is begonnen, ben ik momenteel vanwege de omstandigheden eerder geneigd te investeren in Amerikaanse dollars.

Zodra de economische neergang begint en risicovolle activa (Bitcoin, S&P 500 en Nasdaq) onder druk komen te staan, zal ik weer instappen. Op de lange termijn ben ik namelijk positief gestemd over dit rijtje risicovolle activa. Tijdens een economische neergang zullen de geldpersen onvermijdelijk weer op gang komen en zal de rente weer richting nul procent bewegen.

Dit benadrukt uiteindelijk de schaarste van een activum zoals Bitcoin.

Vond je dit een interessante lezing? Schrijf je dan in voor mijn GRATIS nieuwsbrief!

Hierin bespreek ik wekelijks macro-economische onderwerpen en mijn beleggingsstrategie. Volg me ook op Twitter, waar ik van plan ben om vaker boeiende analyses te delen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.