Mogelijke Instorting van SVB Kan Leiden tot Massale Opname bij Kleine Amerikaanse Banken

Een mogelijke ineenstorting van de Silicon Valley Bank (SVB) zou kunnen leiden tot een golf van opnames bij duizenden kleine banken in de Verenigde Staten, met biljoenen dollars in gevaar. Bijna de helft van de Amerikaanse deposito’s is niet verzekerd en bijna een derde daarvan wordt bij kleine banken bewaard.

Potentieel Effect op Kleine Amerikaanse Banken door SVB

Voormalig bestuurder van Bridgewater en CEO van investeringsmaatschappij Unlimited, Bob Elliot, waarschuwt dat de beslissingen van de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) met betrekking tot de toekomst van de Silicon Valley Bank (SVB) gevolgen kunnen hebben voor regionale banken in de Verenigde Staten. Hij beweert dat hierdoor triljoenen dollars het risico lopen om te worden opgevraagd tijdens een massale opname.

Op 11 maart verklaarde Elliot in een reeks tweets dat bijna een derde van de Amerikaanse deposito’s zich bevindt bij kleine banken, waarvan ongeveer 50% niet verzekerd is. Hoewel de FDIC kleine deposito’s verzekert in alle Amerikaanse banken, dekt dit slechts ongeveer 9 biljoen van de bijna 17 biljoen aan uitstaande deposito’s.

Volgens gegevens van de Federal Reserve hadden kleine Amerikaanse banken in februari 2023 6,8 biljoen dollar aan activa en 680 miljard dollar aan eigen vermogen. Elliot gaf aan dat als de technologiebank failliet gaat, dit het risico met zich meebrengt dat duizenden kleine banken te maken krijgen met massale opnames, waardoor de situatie van SVB een probleem wordt voor de gemiddelde burger.

Gunstig voor Bitcoin

Hoewel de mogelijk instorting van de Silicon Valley Bank zeker geen reden tot vreugde is, benadrukt dit de kwetsbaarheid van ons financiële systeem. Voor Bitcoin kan dit echter een positieve ontwikkeling zijn qua koers. Veel mensen voelen zich momenteel onzeker binnen het traditionele financiële systeem en beschouwen Bitcoin als een alternatief.

Op dit moment staat de Bitcoin-koers op 27.500 dollar, wat neerkomt op een stijging van 36,05 procent in de afgelopen zeven dagen. Sinds het begin van 2023 is de waarde van Bitcoin zelfs met meer dan 60 procent gestegen.

Wanneer het traditionele financiële systeem wankelt, blijkt Bitcoin vaak te floreren. Ook nu is dat het geval.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.