Morgan Stanley biedt toegang tot Bitcoin fondsen

Een van de ’s werelds grootste Amerikaanse investeringsbanken Morgan Stanley gaat binnenkort zijn klanten toegang bieden tot Bitcoin (BTC) fondsen. Morgan Stanley is uitgegroeid tot een grote bank met wereldwijd meer dan vier biljoen (trillion) dollar aan activa van vermogende klanten.

De bank gaat klanten de mogelijkheid geven om in drie verschillende Bitcoin fondsen te investeren, waaronder twee fondsen van Galaxy Digital Holdings een investeringsbedrijf in crypto- en blockchain projecten opgericht door Mike Novogratz en een derde bitcoin fonds dat een samenwerking is tussen New York Digital Investment Group (NYDIG) en het vermogensbeheerder FS Investments.

Een Bitcoin fonds is een partij die voor beleggers investeert in cryptomunten. Deze digitale munten zijn virtuele munten die verhandeld worden op exchanges. Als investeerder kan je met fiat valuta het fonds instappen en het cryptocurrency fonds gaat voor jou de cryptomunten kopen.

Alleen voor vermogende klanten

Deze stap was voor Morgan Stanley noodzakelijk vanwege de groot vraag van klanten naar Bitcoin. Naar verwachting kunnen klanten al volgende maand de mogelijkheid hebben tot de Bitcoin fondsen, nadat de financiële adviseurs van de bank trainingen hebben gevolgd die verband houden met het nieuwe crypto aanbod.

Voorlopig laat de bank alleen geaccrediteerde investeerders beleggen in de Bitcoin fondsen die ten minste twee miljoen Amerikaanse dollar aan kapitaal op de bank hebben staan.

Morgan Stanley beperkt de investeringen ook tot 2,5 procent van het nettovermogen van een klant. Voor investeringsbedrijven ligt het minimum op vijf miljoen dollar. Daarnaast mogen nieuwe klanten van de bank niet meedoen, het account moet minimaal een half jaar oud zijn.

De vermogensbeheer divisies van andere grote Amerikaanse investeringsbanken waaronder JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Bank of Amerika staat hun adviseurs momenteel niet toe om directe investeringen in Bitcoin fondsen aan te bieden

De CEO van Microstrategy Michael Saylor zei het volgende:

“Morgan Stanley is de eerste bank die Bitcoin aanbiedt, ze zullen niet de laatste zijn”.

Mike Novogratz de CEO van Galaxy Digital en Ross Stevens  CEO van NYDIG lieten weten dat ze verheugd zijn om samen te werken met Morgan Stanley, de eerste grote Amerikaanse bank die toegang gaat bieden tot Bitcoin fondsen voor hen vermogende klanten.

Grote Instituties investeren steeds meer in Bitcoin

In de afgelopen maanden is het aantal Bitcoin aankopen in 2021 onder instituties flink gestegen. Denk maar aan Tesla die in januari in totaal voor 1,5 miljard dollar geïnvesteerd heeft in Bitcoin en Microstrategy die momenteel meer dan 90.000 Bitcoins bezit. De grote vraag naar Bitcoin heeft natuurlijk te maken met de enorme stijging van de Bitcoin prijs.

Maar waarom kopen instituties massaal Bitcoin in?

Ze kopen cryptomunten om dezelfde reden dat ze aandelen, grondstoffen en andere financiële instrumenten kopen. Zulke ondernemingen hebben meestal immense bedragen in liquide middelen op de bank staan.

Volgens de laatste cijfers van zakenbank JPMorgan Chase & Co waren in het begin van het jaar de institutionele beleggers verantwoordelijk voor de stijging van Bitcoin. Maar de afgelopen weken werd de prijs van de digitale munt sterk beïnvloedt door de particuliere beleggers en niet alleen bedrijven.

JPMorgan concludeert dat er een evenwicht is gekomen tussen de geldstromen naar Bitcoin tussen beide groepen. De reden waarom meer geld vanuit financiële instellingen en vermogensbeheerders naar cryptocurrency gaat is eenvoudig te verklaren, Bitcoin heeft aan populariteit gewonnen bij grote banken en andere grote ondernemingen op Wall Street.

Op de onderstaande tabel kun je de grootste beursgenoteerde bedrijven zien die holdings in Bitcoin bezitten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.