Na Silvergate nu ook problemen voor Silicon Valley Bank

De techwereld en vooral de Verenigde Staten worden momenteel geconfronteerd met ernstige problemen. Nadat eerder werd gemeld dat Silvergate Bank in financiële moeilijkheden verkeert, staat nu ook Sillicon Valley Bank (SVB) voor een uitdaging. Deze technologiegerichte bank heeft aangekondigd een aanzienlijk deel van zijn activa en aandelen te verkopen om kapitaal aan te trekken.

Aandelenkoers daalt met 60 procent

Er is veel bezorgdheid onder investeerders dat SVB een vergelijkbare situatie doormaakt als Silvergate, gezien het feit dat de aandelen van SVB gisteren met maar liefst 60 procent zijn gedaald. Deze daling heeft geleid tot een verlies van 80 miljard dollar aan marktwaarde. Silicon Valley Bank staat in de top 20 van banken in de Verenigde Staten en verzorgt bankzaken voor bedrijven zoals Sequoia en Andreessen Horowitz (a16z), twee durfkapitaalfirma’s die actief zijn in de crypto-industrie.

Financiële update en mogelijke gevolgen

Op 8 maart heeft SVB aangekondigd dat het voor 21 miljard dollar aan effecten heeft moeten verkopen met een verlies van 1,8 miljard dollar om de financiële positie te versterken. Bovendien heeft de bank nog eens 500 miljoen dollar opgehaald bij General Atlantic en is van plan om nog eens 1,75 miljard dollar op te halen door eigen aandelen te verkopen.

Het ernstige karakter van de situatie blijkt uit de woorden van Greg Becker, de CEO van de bank. Becker benadrukt dat investeerders “kalm moeten blijven” en dat de bank “voldoende liquiditeit heeft om klanten te ondersteunen, met één uitzondering: als iedereen zou beweren dat SVB in de problemen zit, dan zou dat een uitdaging vormen.”

Dreigt er een bankrun?

Het lijkt erop dat het voortbestaan van Silicon Valley Bank vooral bedreigd wordt door een mogelijke bankrun. Op dit moment is de kans op zo’n paniekactie vrij groot, omdat mensen het zekere voor het onzekere willen nemen. Het worden spannende dagen voor deze grote techbank.

Risico’s en steun vanuit de gemeenschap

Verschillende stemmen uit de techgemeenschap wijzen op het gevaar van massale paniek, wat niet alleen nadelig zou zijn voor start-ups, durfkapitaalfirma’s, maar ook voor SVB zelf. Het gevaar van een “bankrun” kan het hele financiële systeem schaden. Ondertussen wordt SVB gesteund door de gemeenschap. De bank heeft een goede reputatie en heeft vooral start-ups altijd goed ondersteund. Nu is het moment aangebroken voor de gemeenschap om de bank te steunen in deze kritieke fase van haar geschiedenis.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.