Nederlands bedrijf combineert Bitcoin-mining met tulpenkweek

Een Nederlands bedrijf dat Bitcoin ontgint, gebruikt de warmte die wordt gegenereerd door zijn computers om een kas met tulpen te verwarmen.

Tulpen laten groeien met behulp van Bitcoin-mining

Zowel tulpen als Bitcoin worden geassocieerd met financiële zeepbellen. Nederlanders proberen deze twee elementen te verenigen in een enorme kas nabij Amsterdam.

Ingenieur Bert de Groot heeft zes Bitcoin-miners geïnstalleerd in een tulpenkas om digitale tokens te delven en tegelijkertijd de kas te verwarmen waarin rijen tulpen groeien. Door de warmte die vrijkomt bij het mijnen van BTC, wordt de afhankelijkheid van gas verminderd, waarvan de prijzen sterk zijn gestegen na de Russische invasie in Oekraïne.

De mijnapparatuur draait op zonne-energie, waardoor de normaal hoge elektriciteitskosten voor mining worden verlaagd en de ecologische impact wordt verminderd. Zowel de boeren als het bedrijf van ingenieur Bert de Groot verdienen intussen aan cryptocurrency.

“We geloven dat deze aanpak om onze kas te verwarmen en tegelijkertijd Bitcoin te verdienen, een win-winsituatie oplevert.”
– Bloemenkweker Danielle Koning

Verminderen van aardgasgebruik door een andere kas te verwarmen met Bitcoin-miners. pic.twitter.com/7D0kJWL6lQ— Bitcoin Brabant (@BitcoinBrabant) 9 mei 2022

Impact van landbouw op het klimaat

Nederland is ‘s werelds grootste producent van tulpen en de op één na grootste exporteur van landbouwproducten na de VS. Het land is zich bewust van de impact van landbouw op het klimaat en de boeren worden geconfronteerd met exorbitante energieprijzen. Het delven van BTC kan hen helpen om deze energiecrisis te overwinnen, aldus De Groot.

De Groot, die eerder dit jaar zijn bedrijf oprichtte en momenteel 17 klanten heeft, benadrukte dat Bitcoin en tulpen goed bij elkaar passen.

“Deze operatie heeft eigenlijk een CO2-negatief effect, net als al mijn andere projecten. We dragen bij aan een beter milieu.”
– De Groot

De samenwerking begon toen Koning een video op Twitter zag waarin De Groot sprak over Bitcoin-mining. Enige tijd later staan er zes mining rigs in hun broeikas, waarbij Koning verzocht om de exacte locatie geheim te houden om diefstal van de machines van 15.000 euro per stuk te voorkomen.

Het bedrijf van Koning is mede-eigenaar van de machines en behoudt de Bitcoins die ze genereren. De Groot mag zijn drie servers daar houden in ruil voor het onderhoud dat hij uitvoert.

Met een temperatuurverschil van 20°C tussen de inkomende en uitgaande lucht van de machines, wordt de benodigde warmte geleverd om de tulpen te laten groeien en de geproduceerde bollen te drogen.

“Het voornaamste voordeel is dat we besparen op aardgas. Daarnaast verdienen we Bitcoin door ze in de kas te laten draaien.”
– Koning

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.