Nieuwsflits: Eerste Burgers verwerft controle over Silicon Valley Bank

Het in Noord-Carolina gevestigde Eerste Burgers Bank verwerft alle klantfondsen en leningen van Silicon Valley Bank, volgens een aankondiging van de Federale Depositoverzekering (FDIC). Op maandag 26 maart werd een overeenkomst bereikt om de voormalige 17 filialen van Silicon Valley Bank op maandag 27 maart te heropenen als filialen van Eerste Burgers Bank en Trust Company.

72 miljard dollar aan bezittingen

Met deze overname verwerft Eerste Burgers ongeveer 72 miljard dollar aan bezittingen van Silicon Valley Bank tegen een ‘korting’ van 16,5 miljard dollar, aldus de FDIC.

Vandaag zijn we een overeenkomst aangegaan met Eerste Burgers Bank & Trust Company om alle deposito’s en leningen van Silicon Valley Bridge Bank, N.A. over te nemen en over te nemen.https://t.co/vjDsnQxhrr pic.twitter.com/MI5lXN5y6r — FDIC (@FDICgov) 27 maart 2023

Na de instorting van Silicon Valley Bank heeft de FDIC de bank overgenomen met als doel deze zo snel mogelijk te verkopen. Dit doel is nu bereikt. Eerste Burgers, de overnemende bank, is de 30e grootste bank in de Verenigde Staten.

In totaal beheert de bank 167 miljard dollar aan bezittingen en 119 miljard dollar aan deposito’s. Silicon Valley Bank stortte uiteindelijk in op 10 maart als gevolg van een enorme liquiditeitscrisis die een bankrun veroorzaakte.

Opmerkelijke situatie

Wat opmerkelijk is aan de deal tussen Eerste Burgers en de FDIC met betrekking tot de overname van Silicon Valley Bank, is dat de eerstgenoemde bank qua omvang ongeveer de helft is van SVB.

Eerste Burgers Bank koopt Silicon Valley Bank. Eerste Burgers Bank heeft 🏦$109 miljard aan bezittingen en 🏦$89 miljard aan deposito’s. Silicon Valley Bank had 🏦$209,0 miljard aan bezittingen 🏦$175,4 miljard aan deposito’s. Een bank met de helft van de omvang koopt Silicon Valley Bank 😅. Het gebeurt alleen in een crisis — Aditya Shah (@AdityaD_Shah) 27 maart 2023

Aditya Shah legt in het bovenstaande bericht goed uit hoe groot beide banken waren. Het is inderdaad opmerkelijk dat een bank van de omvang van Eerste Burgers erin slaagt om Silicon Valley Bank over te nemen.

Dit zijn dus de opmerkelijke zaken die je tijdens een crisis ziet. Het lijkt erop dat we een spannende week ingaan op het vlak van macro-economie, want het zou ons niet verbazen als we nog meer ontwikkelingen gaan zien in deze beginnende bankencrisis, die tot nu toe redelijk gunstig is geweest voor Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.