Nigeria stelt nieuwe wet voor om investeren in Bitcoin te legaliseren

Binnenkort zal de Nigeriaanse regering een wet aannemen die investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies toestaat. Deze aankondiging is afkomstig van een rapport van het in Nigeria gevestigde Punch Newspapers. Als de wet wordt ingevoerd, krijgt de Nigeriaanse versie van de Securities and Exchange Commission (NSEC) de mogelijkheid om Bitcoin en andere digitale activa als investeringskapitaal te erkennen.

Opheffing van cryptoverbod

Dit is een opmerkelijke ontwikkeling, omdat Nigeria in februari 2021 alle crypto-activiteiten verbood via de centrale bank. Alle Nigeriaanse crypto-beurzen en andere dienstverleners moesten onmiddellijk sluiten, en bankrekeningen van personen die in crypto handelden werden gesloten.

Babangida Ibrahim, voormalig president van Nigeria tussen 1985 en 1993 en momenteel actief in de financiële sector, benadrukt dat dit geen volledige ommekeer is voor Nigeria. Het betekent niet dat het huidige verbod volledig wordt opgeheven.

“Het gaat niet om het afschaffen van het verbod, we onderzoeken de wettigheid: wat is legaal en wat past binnen het kader van onze mogelijkheden binnen Nigeria. Op het moment dat crypto werd verboden in Nigeria, ontdekte de centrale bank dat de meeste investeerders zelfs geen lokale rekeningen gebruikten, waardoor ze buiten de jurisdictie van de centrale bank vielen,” aldus Ibrahim.

Geen focus op CBDC

De timing van deze wet is met name interessant, aangezien het land in oktober 2021 zijn eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC) heeft gelanceerd. De eNaira, zoals de CBDC wordt genoemd, had in oktober 2022 slechts een adoptiepercentage van 0,50 procent. De inspanningen van de regering om mensen over te laten stappen van crypto naar CBDC zijn tot dusver niet buitengewoon succesvol gebleken.

Opmerkelijk is dat Nigeria van januari tot augustus 2021 alleen de Verenigde Staten voor zich moest laten op het gebied van Bitcoin-handelsvolume. Gedurende dezelfde periode zochten Nigerianen vaker naar “Bitcoin” dan mensen in enig ander land. De interesse in Bitcoin en cryptocurrencies vanuit Nigeria is begrijpelijk gezien de aanzienlijke inflatie die het land momenteel doormaakt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.