Noord-Korea stal honderden miljoenen aan cryptocurrency

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gehoord dat Noord-Korea cyberaanvallen en blockchaintechnologie gebruikt om economische sancties te ontduiken en vreemde valuta te verkrijgen. Door middel van hacking heeft de geïsoleerde republiek ongeveer 670 miljoen dollar binnengehaald in deviezen en cryptocurrency.

Pyongyang kampt met een reeks economische sancties die door de Verenigde Naties zijn opgelegd op verzoek van de Verenigde Staten. Het embargo heeft de export van kolen uit Noord-Korea verlamd, een belangrijke deviezenverdiener.

Volgens de Nikkei Asian Review, die beweert het rapport van het VN-Veiligheidsraad Sanctiecomité Noord-Korea te hebben verkregen, hebben de Noord-Koreaanse cyberaanvallen overzeese financiële bedrijven van 2015 tot 2018 gebruikt en blockchaintechnologie gebruikt om zijn sporen te dekken.

Tussen januari 2017 en september 2018 heeft de Democratische Volksrepubliek Korea (zoals het land officieel heet) met succes vijf keer cryptocurrency beurzen in Azië gehackt, met verliezen ter waarde van 571 miljoen dollar, schatte het comité. Het lijkt erop dat de aanvallen zijn uitgevoerd door een gespecialiseerde militaire eenheid die een cruciaal onderdeel van het Noord-Koreaanse overheidsbeleid lijkt te zijn.

Het panel noemde de betrokken beurzen niet, maar de Japanse beurscoördinator Coincheck meldde in januari 2018 de diefstal van 530 miljoen dollar aan cryptocurrency voor NEM tijdens een aanval. Een andere cyberaanval in september vorig jaar op Zaif, een uit Japan afkomstige cryptocurrency beurs, heeft een financieel gat van 60 miljoen dollar achtergelaten.

In Zuid-Korea werden de gegevens van 10 miljoen gebruikers gestolen doormiddel van cyberaanvallen op e-commerceplatform Interpark. Hackers eisten een losgeld van 2,7 miljoen dollar in ruil voor het ‘retourneren’ van de gestolen gegevens.De Zuid-Koreaanse regering gelooft dat de aanslagen zijn uitgevoerd door het Noorden en het comité van deskundigen is ervan overtuigd dat ze bedoeld waren om vreemde valuta te verkrijgen.

Economische sancties ontwijken

In haar rapport, dat binnen enkele dagen formeel moet worden ingediend, legde het VN-comité uit:

Cryptocurrencies provide the Democratic People’s Republic of Korea with more ways to evade sanctions, given that they are harder to trace, can be laundered many times and are independent from government regulation.

Geef een reactie