Nouriel Roubini: ‘Landen verschuiven van de dollar naar een tweepolig valutasysteem’

Nouriel Roubini, een econoom en hoogleraar aan NYU, geeft aan dat de strategische tegenstanders van de Verenigde Staten zich losmaken van de Amerikaanse dollar en bezig zijn met het ontwikkelen van een wereldwijd valutasysteem met twee dominante valuta’s. In een reeks nieuwe interviews benadrukt Roubini dat China, Rusland en hun bondgenoten zonder twijfel streven naar een alternatief monetair systeem dat niet afhankelijk is van de Amerikaanse dollar.

Koelere internationale betrekkingen

Volgens Roubini verslechteren de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China met elke dag die voorbijgaat. Vooral de mogelijkheid van monetair gerelateerde sancties vanuit het Westen baart China en Rusland zorgen, volgens Roubini.

“Het feit dat China 1 biljoen dollar aan reserves heeft, leidt ertoe dat ze de Chinese yuan zullen bevorderen als een alternatief voor de Amerikaanse dollar, waardoor we geleidelijk evolueren van een wereld met één dominante valuta naar een wereld met twee dominante valuta’s”, zo verklaart Roubini.

Hoewel Roubini aangeeft dat dit proces niet plotseling voltooid zal zijn, zal het hoogstwaarschijnlijk wel gevolgen hebben voor de economische groei en de productiekosten van goederen.

“Van een tijdperk van vrije en veilige handel gaan we naar een situatie waarin het vinden van handelspartners aanzienlijk moeilijker wordt”, voegt Roubini eraan toe. Dit lijkt dus geen gunstige ontwikkeling te zijn voor de menselijke vooruitgang en de wereldeconomie.

Naderende economische neergang?

Wat betreft de recente bankencrisis is Roubini duidelijk. Volgens de econoom is de crisis verre van voorbij en tekent zich een naderende recessie af aan de horizon. “Ik geloof dat de grootste stress voor banken nog voor ons ligt”, aldus Roubini.

Op de langere termijn voorspelt Roubini zelfs een kredietcrisis (vergelijkbaar met die van 2008) die aanzienlijke beperkingen zal opleggen aan de economische groei. […] Deze kredietcrisis zal later dit jaar de Amerikaanse economie in een recessie storten”, besluit hij.

Het effect op Bitcoin blijft nog onzeker. Op het eerste gezicht lijkt dit niet gunstig, omdat mensen nog steeds met Amerikaanse dollars moeten betalen en waarschijnlijk in eerste instantie naar de dollar zullen vluchten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.