Oprichter van ProtonMail overweegt om Bitcoin niet langer aan te houden

Andy Yen, de oprichter en CEO van ProtonMail, heeft zijn bedenkingen geuit over het aanhouden van Bitcoin (BTC) door zijn bedrijf in de toekomst. De huidige situatie op de cryptomarkten baart hem zorgen, zo wordt gezegd.

BTC-betalingen in gebruik sinds 2017

In 2017 verwierf ProtonMail voor het eerst BTC. Het bedrijf biedt wereldwijd versleutelde e-maildiensten aan voor miljoenen gebruikers. Het verdienmodel draait om abonnementen, variërend van €0 tot €11.99 per maand.

Sinds 2017 accepteert het bedrijf ook Bitcoin als betaalmiddel voor abonnementen, vanaf de lancering van ProtonMail-versie 3.11. Destijds verklaarde ProtonMail het volgende:

“We hebben het betalingssysteem ontworpen om naadloos te werken, zodat Bitcoin-betalingen automatisch worden omgezet in ProtonMail-tegoeden die kunnen worden gebruikt om upgrades te betalen, facturen te betalen of uw account op te waarderen. Deze functie heeft lang op zich moeten laten wachten, dus wij zijn blij dat deze eindelijk geïntroduceerd kan worden.”

Intern debat over vasthouden van BTC

In eerste instantie beschouwde het bedrijf het aanhouden van cryptocurrencies als bescherming tegen onzekerheden en kwetsbaarheden in de traditionele financiële sector. Naar verluidt heeft het bedrijf daarom aanzienlijke reserves in de belangrijkste cryptocurrency: Bitcoin.

Recente marktomstandigheden hebben echter twijfels opgewekt bij de oprichter van ProtonMail over het al dan niet blijven aanhouden van BTC in de toekomst. Volgens Yen is er intern discussie gaande over dit onderwerp. Het is nog niet zeker of de gehouden BTC verkocht zal worden. Mogelijk verkoopt het bedrijf slechts een deel van zijn BTC-voorraad.

Een van de factoren die twijfels hebben veroorzaakt, is de toename van fraudegerelateerde cryptogerelateerde zaken. Yen verklaarde bovendien dat de sporadische interesse in crypto cyclisch en kortstondig is. Dit leidt volgens Yen elke 3 tot 4 jaar tot pieken en crashes die de cryptomarkten verstoren. Yen verklaarde in een interview:

“Mensen zullen geen geloof en vertrouwen hebben in een activaklasse als deze vaak 80% crashcycli heeft. Wij hebben de crashcycli nodig om in de loop van de tijd steeds minder ernstig te worden, maar dat gebeurt tot op heden gewoon niet.”

Integratie van betalingen via Lightning Network

Desondanks zijn er enkele maatregelen die genomen kunnen worden om de problemen aan te pakken. Volgens Yen is er behoefte aan een robuustere moderatie binnen de cryptosector. Zelfregulering is ook een belangrijk onderwerp, omdat Yen tegen regulering door wetgevers is.

Dat Yen nu echter twijfelt over BTC, betekent niet automatisch dat zijn bedrijf geen crypto-betalingen meer zal accepteren. Volgens diverse rapporten zou het bedrijf zelfs bezig zijn met het integreren van betalingen via het Lightning Network op hun platform.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.