Opwindende periode voor Bitcoin, Amerikaanse dollar verzwakt

De Amerikaanse dollar heeft zijn laagste punt bereikt in drie weken, doordat de economische omstandigheden in de Verenigde Staten de Federal Reserve dwingen om voorzichtiger te zijn met renteverhogingen. Onze eigen euro heeft ook terrein gewonnen ten opzichte van de dollar, waardoor de twee valuta’s bijna gelijk in waarde zijn.

Wat kunnen we verwachten?

De Europese Centrale Bank (ECB) is deze week aan de beurt om de rente te verhogen. Er wordt verwacht dat de ECB een rentestijging van 0,75 procent zal aankondigen. Het is echter de vraag of dit haalbaar is voor de ECB, vooral gezien de stijgende rente in Italië. Als de rente voor de Italiaanse overheid te hoog wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de economie.

Het probleem voor de rest van de Eurozone is dat Italië een grote economie is. Als de Italiaanse economie problemen ondervindt, zal dit waarschijnlijk ook invloed hebben op de rest van de Eurozone. Dit was minder het geval toen Griekenland enkele jaren geleden ondersteuning nodig had. Hierdoor staat de Eurozone momenteel zwak en is het onzeker hoe lang de stijging ten opzichte van de dollar stand zal houden.

Uitdagingen in de Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten gaat het economisch minder goed, mede door de impact van de renteverhogingen door de Federal Reserve. Vooral de snelle stijging van de hypotheekrente heeft de huizenmarkt geschaad. Ray Attrill, hoofd van buitenlandse valuta bij de National Australia Bank, geeft aan: “Het is nog onduidelijk of de Amerikaanse dollar zijn hoogtepunt heeft bereikt, maar de economie begint duidelijk te verzwakken.”

We kijken nu uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op 2 november. Verwacht wordt dat ze ook hun strategie voor toekomstige vergaderingen zullen bespreken, wat meer inzicht zal geven in de richting van de dollar. Een renteverhoging van 0,75 procent op 2 november is vrijwel zeker, en voor de vergadering in december lijkt een verhoging van 0,50 procent ook mogelijk.

Als de Federal Reserve een stap terugdoet, kan dit een positieve invloed hebben op de markt. Op korte termijn zullen we waarschijnlijk een opleving zien. Het is echter de vraag of deze opleving zal aanhouden, aangezien markten meestal dieper dalen na een koerswijziging van de Federal Reserve. Al met al beloven het spannende weken te worden voor Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.