Palihapitiya: ‘Federal Reserve maakte een vergissing door renteverhoging van 0,25 procent; 0,50 procent was beter geweest’

Chamath Palihapitiya, de miljardair en investeerder, is van mening dat de Federal Reserve deze week een fout heeft gemaakt door de rente met 0,25 procent te verhogen, terwijl er enorme onrust heerst in het Amerikaanse bankwezen. In een recente aflevering van zijn All-In Podcast, verklaart Palihapitiya dat de Federal Reserve de rente met 0,50 procent had moeten verhogen, wat op korte termijn voor paniek zou hebben gezorgd, maar uiteindelijk de juiste oplossing zou zijn geweest.

Fundamentele problemen

Volgens Palihapitiya zijn er ernstige problemen binnen het financiële systeem en zou een renteverhoging deze problemen hebben aangepakt en opgelost. Door te kiezen voor een renteverhoging van 0,25 procent, koos de Federal Reserve volgens hem voor een middenweg, waarbij ze de inflatie niet krachtig genoeg aanpakten en de zwakheden in het financiële systeem niet volledig blootlegden.

“Ze hebben de slechtste optie gekozen, wat betekent dat ze de rente niet voldoende hebben verlaagd of verhoogd. Ik denk dat het hoog tijd is om te erkennen dat het inflatieprobleem hardnekkig is en dat we het echt moeten aanpakken. We weten sinds het tijdperk van Volcker wat daarvoor nodig is, namelijk het verhogen van de rente tot boven het niveau van de inflatie. De huidige 5,00 procent is onvoldoende en het zou eerder 5,50 of 5,75 procent moeten zijn”, aldus de miljardair.

Eerst de problemen aanpakken

Pas nadat de rente voldoende hoog is, vindt Palihapitiya dat de Federal Reserve weer liquiditeit in het systeem moet pompen door de geldpersen aan te zetten. Op deze manier verbergen ze volgens hem de problemen en lossen ze het probleem op een ondoeltreffende manier op.

Het is echter enigszins vreemd dat Palihapitiya deze opvatting heeft, gezien het feit dat we waarschijnlijk de volledige gevolgen van de renteverhogingen van de Federal Reserve nog moeten voelen. We zien nu al dat verschillende grote banken moeite hebben met de hogere rentes, dus het is twijfelachtig of het verstandig is om nog harder in te grijpen.

De markt is het ook oneens met Palihapitiya; zij zijn van mening dat de Federal Reserve snel moet beginnen met het verlagen van de rente om te voorkomen dat de economie in een complete crisis belandt. Op dit punt verschilt de mening van de markt sterk van die van Palihapitiya.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.