Politie blijft streng optreden tegen Bitcoin-geldautomaten in Oost-Londen

De ‘Britse Autoriteit voor Financiële Gedragstoezicht’ blijft illegale Bitcoin-geldautomaten aanpakken en richt zich nu op locaties in Londen.

FCA handhaaft streng

Deze week heeft de Autoriteit voor Financiële Gedragstoezicht (FCA) van het Verenigd Koninkrijk haar inspanningen tegen illegale Bitcoin-geldautomaten voortgezet. Hierbij heeft ze aangekondigd dat ze verschillende plekken in Oost-Londen heeft onderzocht waar vermoedelijk niet-geregistreerde automaten worden gehost.

Volgens een aankondiging op 8 maart heeft de FCA samen met de Metropolitan Police verschillende locaties in Oost-Londen onderzocht. Daarnaast blijft ze streng optreden tegen niet-geregistreerde crypto-geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk.

De recentste ontwikkeling in de doorlopende strijd van de FCA tegen illegale geldautomaten volgt op vergelijkbare invallen eerder dit jaar in Leeds. Deze invallen werden toen uitgevoerd in samenwerking met de Digitale Intelligentie en Onderzoekseenheid van de West Yorkshire-politie.

General Bytes

General Bytes is een toonaangevende fabrikant van Bitcoin-geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd. De organisatie heeft een marktaandeel van 25,2% in de wereldwijde Bitcoin-geldautomatenmarkt. Ook heeft zij wereldwijd de meeste geldautomaatinstallaties. Kwik-Bit, een Bitcoin-geldautomaatbedrijf dat eerder actief was in de buurt van Londen, heeft bekendgemaakt dat haar geldautomaat is gesloten en niet langer operationeel is.

Volgens een aankondiging van de FCA in 2022 zijn er momenteel geen Bitcoin-geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd bij de relevante autoriteiten. Dit betekent dat alle Bitcoin-geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk illegaal opereren.

Mark Steward, uitvoerend directeur van handhaving en markttoezicht bij de FCA, heeft verklaard dat deze operatie, naast de acties van vorige maand in Leeds, een duidelijk signaal afgeeft dat niet-geregistreerde crypto-geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk blijven worden opgespoord en verstoord.

Populariteit van Bitcoin-geldautomaten

In 2021 werden Bitcoin-geldautomaten plotseling erg populair, wat samenviel met de stijging van Bitcoin, Ethereum en de gehele crypto-industrie naar recordhoogtes. In de zomer van 2021 werden wereldwijd meer dan 2.000 Bitcoin-geldautomaten per maand geïnstalleerd.

Deze trend is echter omgekeerd sindsdien. Tussen februari en maart 2023 werden slechts 1.054 Bitcoin-geldautomaten geïnstalleerd.

Volgens wereldwijde gegevens van CoinATMRadar zijn er momenteel 1.469 Bitcoin-geldautomaten actief in Europa, waarvan er slechts 18 operationeel zijn in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten alleen al zijn er 32.164 Bitcoin-geldautomaten, wat neerkomt op 86% van het totaal.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.