Prototype van Nano Bitcoin-miningchip van Jack Dorsey gereed

Block, het financiële en technologiebedrijf in handen van voormalig Twitter CEO Jack Dorsey, heeft aangekondigd dat het met succes het ontwerp voor het prototype van hun nieuwe Bitcoin-miningchip op een schaal van vijf nanometer (5nm) heeft voltooid.

Open Source benadering voor Bitcoin-miningtechnologie

Op 28 april heeft Block in een blogpost toegelicht hoe uitdagend het is om zowel financieel als technisch ASIC-platforms voor Bitcoin-mining te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot een “overmatige concentratie van op maat gemaakte Bitcoin-mining-silicium” bij enkele geselecteerde bedrijven. Block stelt dat deze centralisatie zowel mijnwerkers als het Bitcoin-netwerk negatief beïnvloedt.

Het bedrijf, gevestigd in San Francisco, heeft expliciet aangegeven dat het van plan is om waar mogelijk Bitcoin-miningtechnologie open source te maken. Dit willen ze bereiken door stand-alone ASIC’s en andere hardwarecomponenten te verkopen, met als doel “innovatie te stimuleren en het ecosysteem van Bitcoin-mijnbouwhardware te vergroten.” In de afgelopen maanden heeft Block stappen genomen om te experimenteren met nieuwe ontwerpen en efficiëntere en betaalbare Bitcoin-miningchips te ontwikkelen. Om dit proces te versnellen, heeft Block een aanzienlijke hoeveelheid ASIC-chips van Intel aangeschaft.

Update over mining-initiatief

Op 18 april kondigde Intel aan dat het geen nieuwe bestellingen meer zou aannemen voor zijn Blockscale 1000 Series ASIC’s na 20 oktober, als onderdeel van kostenbesparende maatregelen. Block heeft aangegeven dat de aankoop van een grote hoeveelheid ASIC’s van Intel zal helpen bij de ontwikkeling van hun eigen 3nm-chip. Deze chip wordt beschouwd als de meest geavanceerde tot nu toe.

Chips van vijf en drie nanometer

Een nanometer (1nm) is ongeveer de breedte van twee siliciumatomen. Kleinere chips kunnen meer transistors bevatten en leiden tot verbeterde efficiëntie en minder geproduceerde warmte. Hoewel 5nm ASIC-chips al een tijd bestaan, met de eerste in 2021 door het Chinese mijnbouwbedrijf Canaan, is er nog geen bedrijf geweest dat zijn ASIC-chipontwerpen open source heeft gemaakt.

Het begrip “ASIC” staat voor “Application-Specific Integrated Circuit” en verwijst naar een apparaat geoptimaliseerd voor een specifieke rekenfunctie, voornamelijk gebruikt voor het minen van Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC).

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.