Ray Dalio: Geen voorstander van Bitcoin

De bekende investeerder en miljardair Ray Dalio heeft in de loop der tijd verschillende standpunten ingenomen over Bitcoin, variërend van positief tot negatief. Hoewel hij van mening is dat fiatgeld eigenlijk geen legitieme basis heeft, beschouwt hij Bitcoin ook niet als de oplossing. Volgens Dalio zijn zelfs stablecoins geen bevredigende oplossing.

Niet doeltreffend

In een gesprek met CNBC deelt Ray Dalio zijn visie op Bitcoin als mogelijke oplossing voor de problemen met fiatgeld. De miljardair is van mening dat Bitcoin niet effectief is als een waardeopslag en als betaalmiddel. Zelfs stablecoins, die in feite digitale kopieën van overheidsvaluta zijn, beschouwt hij niet als een doeltreffende vorm van valuta.

Reactie vanuit de Bitcoin-gemeenschap was snel te verwachten. Baseload reageerde op Twitter: “Het is opmerkelijk dat hij precies beschrijft hoe geld eruit hoort te zien, maar de eigenschappen ervan niet in Bitcoin herkent. Je bent er bijna, Ray, maar je hebt de hulp van Michael Saylor nodig om het licht te zien.”

Beïnvloed door Dalio om Bitcoiner te worden

Interessant genoeg waren er ook critici op Twitter die meldden dat ze door de inzichten van Dalio Bitcoin-enthousiastelingen zijn geworden. Ray Dalio is niet alleen een succesvolle investeerder, maar heeft ook diverse boeken geschreven over monetaire geschiedenis. Het lijkt erop dat Dalio al geruime tijd dicht bij het omarmen van Bitcoin staat, maar net niet helemaal over de streep gaat.

Uiteraard heeft hij het recht om een afwijkende mening te hebben. De waarheid is niet exclusief voor één partij, ook niet voor de Bitcoin-gemeenschap. Het is wel opvallend dat Ray Dalio Bitcoin in 2021 nog prees als een “baanbrekende uitvinding”. In 2022 adviseerde hij nog om 1 tot 2 procent van je portefeuille in Bitcoin te investeren. Zijn recente opmerkingen bij CNBC doen vermoeden dat hij opnieuw van gedachten is veranderd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.