Recordaantal Bitcoin in bezit van gewone investeerders bereikt hoogste punt ooit

Ondanks de moeilijke periode op de cryptomarkt laten gewone investeerders zich niet afschrikken om aanzienlijk in Bitcoin te investeren. Volgens gegevens van Glassnode is momenteel 17 procent van alle Bitcoin in handen van individuele investeerders. Wat opvallend is, is dat deze statistiek al sinds 2011 gestaag stijgt.

Wat wordt verstaan onder een gewone belegger?

Glassnode beschouwt iemand als “gewoon” als die persoon minder dan 10 Bitcoin in een portemonnee heeft. Op dit moment komt dat neer op maximaal 169.000 dollar. Naar onze mening is dat nog steeds een aanzienlijke investering. De gegevens van IntoTheBlock ondersteunen overigens de bevindingen van Glassnode. Ze tonen aan dat adressen met 0 tot 10 Bitcoin ongeveer 17,3 procent van alle Bitcoin in handen hebben.

Dit percentage stond begin 2020 nog op 12 procent, maar is exponentieel gegroeid gedurende 2022. Andere perioden van aanzienlijke accumulatie door gewone beleggers vonden plaats in 2013, 2014 en eind 2017. Aan het einde van elke bullmarkt of aan het begin van een neerwaartse markt zien we dat gewone beleggers actiever worden. In februari 2021 lag dit percentage nog op 13,9 procent, wat aangeeft dat er geleidelijk aan groei is.

Kritiek op Bitcoin

Het valt op dat Bitcoin vaak bekritiseerd wordt vanwege de vermeende oneerlijke verdeling van de voorraad. Nu zien we echter bewijs dat een steeds groter deel van de Bitcoin in handen komt van “het publiek”, en dat is positief. Uiteindelijk zou het geld van de toekomst niet gecontroleerd moeten worden door een kleine groep welgestelden. In november 2020 beweerde Bloomberg dat slechts 2 procent van alle Bitcoiners 95 procent van alle Bitcoin bezitten.

Volgens Glassnode hield Bloomberg echter geen rekening met het feit dat handelsplatforms Bitcoin bewaren voor miljoenen gebruikers. Hoewel het op de blockchain misschien lijkt alsof het om één persoon gaat, is dat natuurlijk niet het geval bij platforms zoals Binance of Coinbase.

De verdeling is in ieder geval veel beter bij Bitcoin dan bij andere munten. Als we bijvoorbeeld kijken naar Dogecoin, dan is 64 procent van de voorraad in handen van 0,1 procent van de adressen. Voor Ethereum ligt dat percentage op 38 procent, terwijl het voor Bitcoin slechts 9 procent is.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.