Recordaantal Bitcoin in handen van langetermijninvesteerders

De opkomst van blockchain-technologie maakt het mogelijk om gedetailleerde analyses te maken van het investeringsgedrag met betrekking tot Bitcoin. In dit artikel bespreken we een eenvoudige maar impactvolle analyse uitgevoerd door de Nederlandse expert Root. Hierbij onderzoekt Root de hoeveelheid Bitcoin die wordt beheerd door langetermijninvesteerders.

Toename van bezit door langetermijninvesteerders naar hoogtepunt. #Bitcoin pic.twitter.com/HGWToJgsEh— Root 🥕 (@therationalroot) 21 april 2023

Toename in bezit van langetermijninvesteerders

We beschouwen iemand als een langetermijninvesteerder als deze persoon of entiteit al minstens 155 dagen Bitcoin in bezit heeft. Op dit moment zijn er meer dan 14,2 miljoen Bitcoin op adressen van deze langetermijninvesteerders.

Hoewel dit cijfer indrukwekkend is, bevindt het zich nog niet op een absoluut hoogtepunt. In verhouding tot het totale aantal circulerende Bitcoins bezitten langetermijninvesteerders echter wel 73,4 procent van het aanbod. Dit ligt net onder de records die werden bereikt in februari 2023.

Dit gegeven illustreert dat een aanzienlijk deel van alle Bitcoins in handen is van entiteiten die niet van plan zijn om snel te verkopen. Gegevens van Glassnode tonen aan dat mensen die hun Bitcoin minstens 155 dagen vasthouden, veel minder geneigd zijn om deze ooit te verkopen.

Afnemend aanbod van Bitcoin

Hoewel deze analyse van Bitcoin op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, komt dit doordat Bitcoin zelf in essentie een vrij eenvoudige activa is. De kern draait voornamelijk om schaarste. Deze schaarste neemt toe naarmate steeds meer individuen besluiten om hun Bitcoin op de lange termijn te bewaren.

Op dit moment zijn er in totaal 19,354 miljoen Bitcoins in omloop van de 21 miljoen die ooit beschikbaar zullen zijn. Van deze hoeveelheid bevinden zich 14,2 miljoen Bitcoins bij langetermijninvesteerders. Dat betekent dat er nog 5,154 miljoen Bitcoins overblijven voor de vrije markt.

Naarmate deze trend voortzet, zal het aanbod van vrije verkoopbare Bitcoins afnemen. Dit zal ongetwijfeld een effect hebben op de prijs, op voorwaarde dat de vraag gelijk blijft of zelfs toeneemt.

Bovendien staat er volgend jaar in april een Bitcoin-halvering op het programma, wat resulteert in een nog lager aanbod van nieuwe Bitcoins elke 10 minuten. Vanuit een fundamenteel perspectief ziet de toekomst er gunstig uit voor Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.