Recordaantal Bitcoin verlaat cryptobeurzen te midden van afnemend vertrouwen

Na het schandaal rondom FTX lijkt het vertrouwen in gecentraliseerde beurzen steeds meer af te nemen. Steeds meer Bitcoin-bezitters kiezen ervoor om hun Bitcoin zelf te beheren, zoals oorspronkelijk bedacht door Satoshi Nakamoto. Bitcoin is een vorm van geld die individuen volledig in eigen beheer kunnen houden, zonder tussenkomst van derden.

Volgend op de ineenstorting van FTX zijn #Bitcoin-investeerders in een historisch tempo van 106.000 $BTC per maand overgestapt naar eigen beheer. Dit komt slechts driemaal eerder voor:

April 2020
November 2020
Juni-Juli 2022

106.000 Bitcoin per maand

Op 13 november maakten de onderzoekers van Glassnode bekend dat er momenteel gemiddeld 106.000 Bitcoin per maand worden teruggetrokken van cryptobeurzen. Dit gebeurde eerder slechts drie keer in de geschiedenis van Bitcoin. De eerste keer was in november 2020, net voor de historische bullrun die de koers naar $69.000 bracht. Daarna gebeurde dit in april 2022 en gedurende de periode van juni tot juli 2022.

De balansverandering is aanzienlijk geweest voor alle groepen sinds 6 november:

[< 1 $BTC] = +33.7k BTC [1-10 $BTC] = +48.7k BTC [10-1k $BTC] = +78.0k BTC [>1k $BTC] = +3.6k BTC

Ook het aantal wallets dat Bitcoin ontvangt van beurzen is gestegen naar 90.000 op 9 november. Deze grote uitstroom bij de beurzen zorgt ervoor dat alle groepen momenteel in hoog tempo Bitcoin bij de beurzen weghalen. Vooral de ‘Sharks’, individuen met 10 tot 1.000 Bitcoin, zijn actief in het terugtrekken van gemiddeld 78.000 Bitcoin per maand van de beurzen.

Druk op Bitcoin miners

Duidelijk is dat miners bij deze koersen het moeilijk hebben. De hashrate bevindt zich rond een recordhoogte en de koers staat ver onder het hoogtepunt van de bullrun van 2017. Alleen al in de afgelopen week hebben miners volgens Glassnode 7.761 Bitcoin verkocht. Hoewel dit op het eerste gezicht niet veel lijkt, moeten we bedenken dat miners meestal pas op het laatste moment verkopen, wanneer het echt nodig is. Ze verkopen alleen als de koers te lang op een laag niveau blijft.

Miners verkopen dus vaak tijdens momenten van extreme zwakte, wat de laatste neerwaartse druk op Bitcoin kan vergroten. Zoals te zien is, hebben miners in lange tijd niet zoveel Bitcoin verkocht als in de afgelopen week. De 7.761 Bitcoin vormden ongeveer 9,5 procent van het totale saldo van miners. Dit betekent niet dat alle Bitcoin van deze groep meteen is verkocht.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.