Robuust Amerikaans werkgelegenheidsverslag vergroot waarschijnlijkheid van renteverhogingen door de Fed

Op vrijdag werden we verrast door een opmerkelijk krachtig Amerikaans werkgelegenheidsverslag, wat de kans vergroot dat het beleid van renteverhogingen door de Federal Reserve nog niet ten einde is.

Als we op dit moment naar de markt kijken, is de waarschijnlijkheid van een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent door de Federal Reserve op 3 mei aanzienlijk, namelijk 71,2 procent. Vorige week was dit nog 50 procent en was de kans op een rentepauze aanzienlijk hoger.

Wat is er aan de hand?

Hoewel de banengroei in de Verenigde Staten afneemt, werden er in maart toch nog 236.000 banen toegevoegd aan de economie. Gedurende het hele eerste kwartaal was er een gemiddelde maandelijkse groei van 345.000 banen per maand. Dit ligt aanzienlijk boven het niveau dat de centrale bank nastreeft om een inflatie van 2 procent te bereiken.

Zelfs bij het vergelijken van de huidige banengroei in Amerika met die van vóór de pandemie, blijft de economie het goed doen. Het is daarom lastig om op dit moment te voorspellen of we de komende maanden daadwerkelijk met een recessie te maken zullen krijgen.

De werkloosheid daalde zelfs van 3,6 procent in februari naar 3,5 procent in maart, wat historisch gezien erg laag is. Voor een vergelijkbaar laag werkloosheidspercentage moeten we teruggaan naar de jaren 60 van de vorige eeuw. Bovendien zijn de lonen afgelopen maand met 0,3 procent gestegen, wat nog sneller is dan de voorgaande maand.

Weg te gaan

Ondanks de relatief positieve cijfers heeft de Federal Reserve nog een lange weg te gaan tot aan de volgende rentevergadering op 3 mei. In een korte periode kan er nog veel veranderen in de economie. Daarom blijft het lastig om de timing van een mogelijke recessie te voorspellen. Net zoals de bankencrisis vrij onverwacht in maart plaatsvond.

De meeste analisten voorspellen dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van 2023 richting een recessie zal gaan. Aangezien we momenteel in dat kwartaal zitten, moet er snel iets veranderen om die voorspellingen werkelijkheid te laten worden.

Persoonlijk lijkt het mij ook onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve op 3 mei opnieuw de rente zal verhogen. Zeker gezien het feit dat de rente in de afgelopen 12 maanden al van 0 naar 5 procent is gestegen, en het volledige effect daarvan op de economie naar mijn mening nog merkbaar moet worden. Desalniettemin zullen we zien; er staan hoe dan ook interessante tijden te wachten voor zowel Bitcoin als de economie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.