Russische high-ranking diplomat waarschuwt voor massale uittocht uit de Amerikaanse dollar

Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, geeft aan dat een wereldwijde beweging weg van de Amerikaanse dollar nu onvermijdelijk is en in snel tempo zal toenemen. Volgens informatie van TASS, een nieuwsbron gefinancierd door de Russische overheid, deelde Lavrov tijdens een persconferentie mee dat veel landen de sancties en bedreigingen van zowel de Verenigde Staten als West-Europa simpelweg negeren.

Gemeenschap van Onafhankelijke Staten

Als illustratie van landen die de sancties negeren, verwijst Lavrov naar de GOS (Gemeenschap van Onafhankelijke Staten) – landen die voorheen onderdeel waren van de Sovjet-Unie – die hun handelsbetrekkingen aanzienlijk hebben uitgebreid zonder aandacht te schenken aan de eisen van de Verenigde Staten.

“We zien een verplaatsing weg van de dollar. Tot dusverre is deze beweging nog niet uitermate sterk, maar het zal zeker versnellen. De trend is onomkeerbaar,” aldus Lavrov.

“Ondanks de dreigementen die onze partners ontvingen om niet met ons samen te werken, laten de handelsbetrekkingen tussen de GOS-landen groei zien. In 2022 zijn ze met meer dan 6 procent toegenomen, wat resulteerde in een bedrag van meer dan 100 miljard dollar,” voegde de Russische minister van Buitenlandse Zaken eraan toe.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Voorlopig niet veel. Momenteel gaan er geruchten en verhalen rond waarin beweerd wordt dat landen zoals Rusland en China nader tot elkaar komen om mogelijk een alternatief voor de Amerikaanse dollar op de markt te brengen.

Dit alternatief zou kunnen bestaan uit een mandje van valuta’s van de zogenaamde BRICS-landen. Er bestaat een kans dat ze dit zullen uitproberen en er wordt gespeculeerd dat ze ook goud aan dit mandje willen toevoegen.

Hierdoor zou het alternatief voor de Amerikaanse dollar gekoppeld zijn aan goud en mogelijk stabieler zijn dan de valuta van de Verenigde Staten. Echter zal het niet snel een directe concurrentie vormen voor de beperkte voorraad van 21 miljoen eenheden van Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.