Salvadoraanse bank weigert confidentiële gegevens over aankopen van Bitcoin te delen

BANDESAL, de ontwikkelingsbank van El Salvador, is terughoudend om informatie vrij te geven over de omstreden Bitcoin-aankopen van de regering. Een recente tweet van het Anti-Corruptie Juridisch Advies Centrum (ACJAC) van El Salvador, dat burgers ondersteunt in hun strijd tegen corruptie, onthult een document van BANDESAL. Hierin wordt verklaard dat zij geen vertrouwelijke informatie openbaar mogen maken.

BANDESAL heeft de verantwoordelijkheid over de Bitcoin-fondsen

BANDESAL heeft het beheer over de Bitcoin-fondsen van El Salvador, het eerste land ter wereld dat in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteerde. De AJCAC bekritiseert BANDESAL scherp vanwege de beslissing om de documenten niet vrij te geven. In de tweet staat: “Deze vertrouwelijkheid beperkt de mogelijkheden voor het publiek om toegang te krijgen tot informatie over de transacties en operaties met publieke middelen van BANDESAL.”

Een vertegenwoordiger van de Salvadoraanse regering heeft nog niet gereageerd op het vraagstuk. Het is echter belangrijk om dit niet te overdrijven. In Nederland gebeurt het vaak genoeg dat bepaalde documenten vertrouwelijk zijn en de overheid terughoudend is in het vrijgeven ervan. Een vergelijkbaar voorbeeld is het recente verzoek van Pieter Omtzigt om de contracten met betrekking tot de verkoop van het Groningse gas openbaar te maken.

Bitcoin in El Salvador

In El Salvador is Bitcoin niet alleen een wettig betaalmiddel, maar de overheid investeert ook actief in Bitcoin en stelt bedrijven in feite verplicht om de cryptocurrency te accepteren. Daarnaast heeft de overheid een digitale portemonnee ontwikkeld waarin elke burger $30 aan Bitcoin heeft ontvangen. Er zijn Bitcoin-geldautomaten verspreid over het hele land en reizigers kunnen met Bitcoin terecht bij de vele surfplekken die het land te bieden heeft.

El Salvador heeft vandaag 80 #BTC gekocht voor $19.000 per stuk! #Bitcoin is de toekomst! Bedankt voor de goedkope verkoop 😉 pic.twitter.com/ZHwr0Ln1Ze— Nayib Bukele (@nayibbukele) 1 juli 2022

President Nayib Bukele lijkt ook via zijn telefoon veel Bitcoin te kopen. In feite is de enige informatie die we krijgen over de Bitcoin-aankopen van El Salvador afkomstig van Bukele zelf. Hij doet een aankoop en kondigt deze vervolgens aan op zijn eigen Twitter-account. Opmerkelijk genoeg is het al een tijd stil rondom Bukele en Bitcoin. De laatst bekende aankoop dateert van 1 juli 2022, toen de koers op $19.000 stond.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.