SEC-voorzitter: Alle cryptocurrency behalve Bitcoin worden beschouwd als effecten

Volgens de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, worden alle cryptocurrency’s, behalve Bitcoin, gekwalificeerd als effecten. Bitcoin wordt niet beschouwd als een effect onder de Amerikaanse financiële wetgeving vanwege zijn unieke ontstaansgeschiedenis. Gensler’s standpunt over de kwalificatie van cryptocurrency’s als effecten kan aanzienlijke gevolgen hebben.

Wat wordt verstaan onder het begrip ‘effect’?

In de financiële context verwijst het woord ‘effect’ naar een financieel instrument dat verhandeld kan worden op de financiële markt, zoals aandelen, obligaties, opties en futures. Om als effect te worden beschouwd, moet een financieel instrument voldoen aan de wettelijke definitie daarvan. Deze definitie kan variëren per land.

Over het algemeen wordt iets beschouwd als een effect wanneer de uitgevende instantie, meestal een bedrijf of organisatie, zich inspant om de waarde van het financiële instrument te vergroten, vooral wanneer er beloften worden gedaan tijdens de verkoop. Bijvoorbeeld: “Investeer in onze ICO-token, want we zullen in de komende jaren een platform ontwikkelen waarop diverse innovatieve gedecentraliseerde toepassingen kunnen worden uitgevoerd.”

Potentiële impact van het beschouwen van cryptocurrency’s als effecten

Als alle cryptocurrency’s worden beschouwd als effecten en Gensler’s standpunt wordt overgenomen, kan dit aanzienlijke problemen veroorzaken voor de industrie. Het is mogelijk dat deze cryptocurrency’s niet langer op beursplatforms kunnen worden verhandeld zonder de benodigde vergunning. Evenzo mogen effecten niet zonder meer op de markt worden gebracht zonder de juiste procedures te volgen.

Visie van Gary Gensler over cryptocurrency

In een interview met NYMag deelt Gensler zijn perspectief op de industrie. Volgens de invloedrijke voorzitter van de SEC voldoet alleen Bitcoin niet aan de definitie van een effect. Hij verklaart: “Bitcoin onderscheidt zich fundamenteel van andere deelnemers in de industrie en markt vanwege zijn unieke geschiedenis en ontstaansverhaal.”

Wat betreft andere cryptocurrency’s zegt hij: “Met andere woorden, er zijn individuen achter deze cryptocurrency’s die complexe en juridisch complexe structuren gebruiken om hun tokens te promoten en investeerders aan te trekken.” Hiermee verwijst hij onder andere naar Ethereum en de Ethereum Foundation.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.